Kult(ura)

Program festivala “Moja prva knjiga” za ovu sedmicu

Međunarodni festival umjetnosti „Moja prva knjiga“, koji se održava od 10. novembra do 30. decembra 2022. godine, ušao je u svoju šestu sedmicu. Publici u Tuzli, Sarajevu, Travniku, Zagrebu, Geteborgu, San Hozeu i drugim gradovima, predstavljeni su brojni autori i njihova djela. Organizovani su i prekogranični regionalni susreti umjetnika iz Tuzle i Sandžaka, organizovana likovna kolonija i izložba slika, te niz okruglih stolova i radionica. Kako su saopćili iz BMG Bosanska medijska grupa, izdavačke kuće koja organizuje Festival, sedmica koja je u toku donosi niz zanimljivih književnih sadržaja:

U srijedu, 14. decembar 2022. godine u 18.00 sati, u Plavoj Sali BKC, bit će održana promocija romana „Prstenovi ljubavi“ autora Mehmeda Pargana. O knjizi će govoriti Hadžem Hajdarević i Željko Grahovac, a moredatorica će biti Enisa Alibalić.

U četvrtak, 15. decembar 2022. godine u 18.00 sati, u Ateljeu Ismeta Mujezinovića, bit će održana promocija knjiga „Dvosjekle šutnje“, autorice Senade Užičanin i „Tragom Uspinjanja“, autora Dine Lotinca. Obje knjige su osvojile nagrade na prošlogodišnjem Festivalu, a sada će biti prvi put predstavljene javnosti.

Najznačajniji događaj na Festivalu umjetnosti „Moja prva knjiga 2022“, održat će se u petak, 16. decembra 2022. godine u 18.00 sati, u Velikoj Sali BKC Tuzla, kada će biti upriličena dodjela nagrada za najbolji rukopis prvijenac, koji izdavačka kuća BMG Bosanska medijska grupa dodjeljuje u tri starosne kategorije, te u kategoriji najbolji rukopis grupe autora i najbolji mentor mladim književnim autorima.

U okviru dodjele nagrada bit će predstavljena i knjiga „Svijet tajanstva“ – prošlogodišnji pobjednički rukopis grupe autora, učenika srednje Elaktrotehničke škole Tuzla.

U tekućoj sedmici bit će održano i nekoliko radionica za mlade autore: Mladi prevodioci u savremenom književnom trenutku (srijeda 14. decembar 2022. godine u 11.00 sati – Dom književnosti Tuzla) sa književnicama i prevodiocima Ella Čolić, Slavica Markočević i Azra Pargan, te radionica Marketing književnog teksta, sa autoricom Lejlom Motoruga (četvrtak 15. decembar 2022. godine u 12. sati, Dom književnosti Tuzla).

Komentari
Na vrh