Business

Prof. dr. sci. Adem Balić – Knjiga „Vantjelesna oplodnja“ ruši tabue našeg društva o ovoj oblasti

Ginekološka klinika dr. Balić u Tuzli jedna je od vodećih je na prostoru BiH kada je u pitanju vantjelesna oplodnja.

U više od dvije secenije u ovoj klinici konstantno su se razvijali i educirali, te su danas u prilici svojim pacijentima pružiti vrhunsku uslugu iz oblasti ginekologije a posebno dijagnostiku i liječenje neplodnosti.

Bogato iskustvo i znanje, prof. dr. sci. Adem Balić nedavno je uobličio u knjigu „Vantjelesna oplodnja“, koja donosi odgovore na mnogo pitanja iz ove oblasti, a može se preuzeti besplatno u elektronskij verziji.

Knjiga je samo jedan od razloga zbog kojeg vam donosimo intervju sa dr. Ademom Balićem, koji nam je govorio i onovoj knjizi, ali i o nekim od najčešćih pitanja i dilema kada je u pitanju liječenje neplodnosti i vantjelesna oplodnja.

 

Dr. Balić, vantjelesna oplodnja nešto je o čemu se zaista rijetko govori iako je veliki broj parova koji se bore sa problemom neplodnosti. O neplodnosti nerado govorimo i sada, a posebno prije 20 godina kada ste se odlučili osnovati tim i specijalizirati za ovu oblast. Koliko je vaš put do vodeće klinike za liječenje neplodnosti bio težak?

-Put je bio dug, ponekad i naporan, ali ono je što je bilo najteže bilo, bio je nepredvidiv i krajnje neizvjesan.  Obavili smo bezbroj edukacija širom Evrope pa čak i SAD, s tim da smo najveću pomoć i podršku imali u Mariborskom odjeljenju za neplodnost čiji su nam doktori i embriolozi nesebično pomagali i učili nas tim vještinama od koji posebno izdvajam ginekologa prof. dr. Milana Reljiča i embriologa dr. sci. Mojcu Čižek-Sajko.

 

Kada je pravo vrijeme za jedan bračni par potraži stručnu pomoć u vezi sa neplodnošću?

-Nekad je preporuka bila da se čeka godina a danas je stav da pomoć treba potražiti što prije pogotovo ako se radi o starijim parovima. Sa kompletnom obradom neplodnosti koja se može završiti i u jednom danu sve dileme će biti rasvijetljene, te će biti izabran i odgovarajući terapijski pristup.

 

Kako se dijagnosticira neplodnost, tj. šta je sve potrebno uraditi da bi otkrili uzroci?

-Prije svega potrebno je da partner uradi analizu sjemene tečnosti –spermogram a potom klasični ginekološki pregled, zati pregled ultrazvukom ali ne samo crno-bijelim nego kolor doplerom i 3D/4D ultrazvukom kojim možemo otkriti različie nepravilnosti na jajnicima i materici. Tu je važan kompletan hormonski status urađen u vrijeme menzesa, te pregled prohodnosti jajovoda.

 

Vantjelesna oplodnja obično nije prva na listi tretmana koji se preporučuju za liječenje neplodnosti, šta još podrazumijeva liječenje?

-Vantjelesna oplodnja je samo jedna od metoda liječenja neplodnosti koja u nekim slučajevima i nema alternative. Međutim, liječenje zavisi uzroka neplodnosti, starosne dobi žene i dužine neplodnosti. Nekad se liječenje svodi na regulaciju tjelesne težine kod veoma gojaznih žena a nekad samo određivanje plodnih dana. Jedan od češćih uzroka neplodnosti jesu različite nepravilnosti endometrijuma i materične šupljine koje histeroskopski operišemo, ostvarujući tako realne izglede za trudnoću.

 

Jedna od prvih asocijacija na vantjelesnu oplodnju jesu bezbrojni pregledi, nalazi, posjete klinikama i slično. Da li je to tačno?

-Jedan od razlog pisanja ove knjige o vantjelesnoj oplodnji je upravo odgovor na Vaše pitanje. Sam postupak vantjelesne oplodnje zahtijeva samo pet dolaza u maksimalno 19 dana. U prvih deset dana žena može normalno obavljati svoje uobičajene aktivnosti a nakon toga je ipak potrebno odsustvo s posla 10 do 15 dana. Pristustvo supruga je potrebno samo jedan dan i to je obično u vrijeme vikenda za koji se zna i prije početka postupka.

 

Kako izgleda sam proces vantjelesne oplodnje? Da li je on bolan?

-Postupak je složen ali raznovrstan i dinamičan, tako da je zajednički komentar svih koji su prošli kroz njega da su po prvi put osjetili da su uradili nešto konkretno u pogledu rješavanja svog problema. Bolne su jedino injekcije a punkcija jajnika koja je inače bolna se radi u opštoj anesteziji, tako su injekcije koje se primaju u prvih 10 dana postupka u stvari najveća trauma za ženu.

 

Znamo da su šanse za uspjeh vantjelense oplodnje individualne i da zavise od mnogobrojnih faktora, ali šta je pokazalo vaše dosadašnje iskustvo?

-Šanse za trudnoću zavise od velikog broja faktora od kojih na neke možemo uticati a ne neke ne možemo. Generalno uspješnost je najveća kod mladih žena sa neprohodnim jajovodima, kod žena koje su već bile trudne. Ono što mi možemo uraditi na povećanju šanse za uspjeh jest regulisanje različitih metaboličkih poremećaja kao što su: hipotireoza, inzulinemija, povećan prolaktin, te histeroskopska korekcija nepravilnosti materične šupljine i endometrijuma.

 

Koliko je bitna podrška porodice i psihološka spremnost para?

-Kao i u svemu što radimo važna je podrška porodice ali poznavanje cijelog postupka čiji konačan ishod jednim dijelom ovisi i o paru. Mi volimo reći da svi trebaju dati sve od sebe i članovi našeg tima ali i pacijenti. Sve obaveze moraju biti u drugom planu, te sve treba biti podređeno postupku.

 

Nedavno je objavljena vaša nova knjiga pod nazivom „Vantjelesna oplodnja“ koja daje odgovore na sva pitanja vezana za ovu tematiku. Kome je knjiga namjenjena?

-Knjiga je namijenjena svima i pacijentima i doktorima ali familiji i radnim kolegama. Radeći na ovoj problematici zaključili smo da su neplodni parovi često neshvaćeni ali da je to ponajviše zbog neznanja. Takođe nam je želja da se prekine tabu vezan za vantjelesnu oplodnju te se ovaj način liječenja ne smatra „kaznom“,ja bih čak rekao privilegijom. Naime, do unazad 10 godina naši sugrađani su morali ići u druge države da bi došli da bi bili liječeni tom metodom, te plaćati hotele, odsustovati s posla i tako. Sada sve to imaju u samom centru Tuzle, u neposrednoj blizini Panonskih jezera.

 

Kako zainteresovani za vašu knjigu mogu doći do svog primjerka?

-Knjiga će biti na našoj web stranici dostupna svima a oni koji žele štampani primjerak trebaju doći do naše Klinike i dobiće je besplatno.

 

Koji su planovi i ciljevi Ginekološke ordinacije „Dr. Balić“ za naredni period?

Naši ciljevi jesu da definitivno ostanemo lideri u ovoj oblasti, te da našim pacijentima omogućimo vrhunsku uslugu na svjetskom nivou sa pristupačnim cijenama. Cilj nam je takođe da i naše usluge ostale usluge budu finansirane od strane Fonda zdravstvenog osiguranja, što bi pacijentima omogućilo da biraju kliniku gdje žele da se liječe, a da to ne moraju u cijelosti plaćati – istakao je dr. Adem Balić.

 

Na vrh