Politika

Prodanović za BHRT: Stvorena paranoidnost šta to hoće Republika Srpska

„Protiv smo bilo kakvog rata i zato smo da se poštuje teritorijalni integritet i suverenitet svake zemlje na svijetu“, prenosi u intervjuu „Jedan“ stav svoje stranke, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović. 

On je ovo rekao odgovarajući na pitanje o tome da li izjave nekih visokih funkcionera SNSD-a, koji otvoreno podržavaju rusku agresiju na Ukrajinu, mogu naštetiti poziciji Republike Srpske. Prodanović ističe kako svi moraju voditi računa o potencijalnoj osjetljivosti određenog pitanja.

„Pojedinačne izjave nemaju nikakve veze u smislu generaliziranja stava SNSD-a ili vlasti u Republici Srpskoj, ali treba voditi računa o tome. To su osjetljiva stanja gdje, moram iskreno reći, mislim da se u određenom smislu dodatno stvorila jedna negativna percepcija i čak određena paranoidnost šta to hoće Republika Srpska. Dakle, ništa nećemo nego da imamo dejtonsku poziciju u Bosni i Hercegovini kao entitet. I želimo evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine i poštovanje Ustava onako kako je on definisan i zakona“, govori za BHRT Lazar Prodanović.

 

 

Politička borba je u stvari potraga za novcem

Pojašnjavajući jednu svoju raniju izjavu, prema kojoj su sve političke borbe zasnovane uglavnom na novcu, Prodanović napominje da, kada god neko govori o interesu Bošnjaka, Srba ili Hrvata, on u suštini brine o tome koji će nivo vlasti ostvariti veći dio prihoda za decentralizaciju.

„SNSD je politička partija koja je dugo na vlasti. Normalno, treba pokazati u određenom smislu neke rezultate, značajne rezultate, gdje bi vam građani vjerovali. U tom smislu, ulog i finansijski interes političkih predstavnika u izvršnoj vlasti, a zakonodavnoj da stvori legislativni okvir, je da se stvori ambijent da Bosna i Hercegovina, kao složena država dva entiteta i tri konstitutivna naroda, na neki način pravično raspodijeli sredstva koja su izvorni dio prihoda na nivou države“, govori delegat u Domu naroda Lazar Prodanović. 

 

 

Negiranje pravosnažnih presuda mora biti sankcionirano

Ovaj političar SNSD-a i sada tvrdi kako njegova stranka zamjera bivšem visokom predstavniku Valentinu Incku nametanje izmjena Krivičnog zakona. Smatra kako je trebalo ostaviti da se domaći političari dogovore o ovom pitanju, bez uplitanja sa strane.

„Nemam nikakve dileme da se mora, u bilo kom smislu, sankcionisati bilo kakvo negiranje pravosnažnih presuda sudova za učinjene ratne zločine u Bosni i Hercegovini“, govori Prodanović. 

Odgovor na pitanje zašto trenutno ne postoji mogućnost dogovora o važnim pitanjima, Lazar Prodanović pronalazi u „nepostojanju spremnosti za balansiranje strahova jednih od drugih“.

„U Bosni i Hercegovini ključni problem su strahovi. Strahovi od toga kako će jedan predstavnik naroda ili drugi reagovati i takođe, ključni problem je da postoji najniži stepen međusobnog povjerenja, što mislim da je jako loše“, ističe Prodanović.

 

Otpremnina je bezobrazno visoka… Žao mi je!

Lazar Prodanović jedan je od šestorice parlamentaraca koji je nedavno otišao u penziju na jedan dan, dobio otpremninu od 30.000 maraka i nakon toga se vratio u parlamentarnu klupu i na parlamentarnu plaću. Sada kaže kako je otpremnina bezobrazno visoka, ali nema pravog odgovora na pitanje zašto nije podnio inicijativu za izmjene zakona koji omogućava parlamentarcima ovu privilegiju.

„Nekako mi to na kraju profesionalne političke karijere u određenom smislu stvara teret. Najviše bih volio da postoji u određenom smislu mogućnost da čovjek ne prođe to ili da ostvarim u određenom smislu prava koja bi bila redukovana na primjeran način završetkom mandata“, govori za intervju „Jedan“ Lazar Prodanović. 

Smatra da, da je prosječna plaća u državi 2.000 maraka i da Parlament BiH ima vidljive rezultate rada, bi vjerovatno otpor građana prema otpremninama zastupnika i delegata bio manji. Prodanović na kraju zaključuje da mu je, ipak, žao što nije podnio zahtjev za izmjene zakona.

„Da sam ja ili da smo svih nas šest podnijeli ovaj zahtjev, mislim da bi u određenom smislu to bila revolucionarna nova okolnost. Iskreno mi je žao što nisam to uradio“, kaže Lazar Prodanović.

 

 

Intervju Jedan možete pogledati na programu BHT1 večeras u 20 sati.


Komentari

Na vrh