Business

Privrednici TK u Saarlandu

– U njemačkom Saarbrückenu održan je sastanak privrednika sa područja Tuzlanskog kantona i privrednika regije Saarland –

Kantonalna privredna komora Tuzla bila je suorganizator poslovnih susreta privrednika sa područja Tuzlanskog kantona i Industrijske i trgovinske komore Saarland (IHK Saarland). Glavna tema sastanka u Sarbrikenu (Saarbrücken), glavnom gradu njemačke savezne pokrajine Saarland bila je mogućnost saradnje i povezivanje privreda Tuzlanskog kantona i ove njemačke pokrajine. Domaćine su na sastanku u Privrednoj komori Saarlanda predstavljali i o privrednim potencijalima SR Njemačke i Saarlanda te mogućnostima saradnje sa BiH govorili David Parkmann predstavnik Privredne komore SR Njemačke u BiH, Oliver Groll i Daniel Gessner (IHK Saarland), Thomas Schuck (SHS Strukturholding Saar GmbH – Aerodrom Sarbriken), (Michael Hartz (SHS Foundation), Vedrana Sokolić (Saaris), Urlich Höfer i uspješni biznismeni iz BiH u Saarlandu, Azim Adi Čaušević koordinator Fondacije SHS Tuzla, Mirsad Puzić (Die Kartoffel), Haris Pečenković (Trucktec), Esad Puzić, Ahmed Osmanović i predsjednik Udruženja građana BiH sa područja Općine Živinice „Most Živinice“ Haris Halilović.

Sarbriken2

Delegaciju Tuzlanskog kantona predvodili su Edina Kurtić Rukovodilas sektora udruženja Kantonalne privredne komore Tuzla, Kasim Selimović vlasnik firme “Piemonte” doo Tuzla i predsjednik Odbora Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore tuzla te Ramiz Karić savjetnik u firmi “Herceg” doo Srebrenik i član Upravnog Odbora Kantonalne privredne komore Tuzla. Nakon odlične video prezentacije privrednih potencijala Tuzlanskog kantona koji je predstavila Edina Kurtić, prisutni su sa velikom pažnjom pogledali i film o privredi Tuzlanskog kantona. Privrednici, Selimović i Karić su, nakon predstavljanja svojih kompanija iznijeli konkretne prijedloge moguće saradnje i ulaganja u privredu Tuzlanskog kantona. Konkretni su bili i predstavnici njemačke kompanije Trucktec koji su iskazali potrebu sa saradnjom u oblasti auto-industrije. Nakon obraćnja i prezentacija uslijedili su bilateralni razgovori predstavnika bh i njemačkih kompanija. Većina učesnika u tim razgovorima, posebno u razgovorima sa Thomasom Schuckom direktorom aerodroma u Sarbrikenu, isticala je potrebu uspostavljanja direktne avio linije Tuzla-Saarbrücken koja bi znatno poboljšala mogućnosti privredne saradnje, posebno u oblasti turizma.

Sarbriken3

Domaćin susreta privrednika Tuzlanskog kantona i Saarlanda bila je IHK Saarland (Industrijska i trgovinska komora Saarland) i Fondacija SHS. Inicijatori uspostavljanja saradnje između Saarlanda i Tuzlanskog kantona su uspješni Bosanci u Saarlandu, članovi SHS – Foundation Saarland – Tuzla, među kojima treba posebno istaći Azima Adija Čauševića, Mirsada Puzića i Esada Puzića.

 

Na vrh