Aktuelno

Pripadnici SIPA-e izvršili pretrese na tri lokacije u Tuzli i Lukavcu

Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u Tuzli i Lukavcu pretresli tri lokacije koje koriste dvije osumnjičene osobe.

Pretresi su izvršeni s ciljem pronalaska tragova i predmeta koji se dovode u vezu sa počinjenjem krivičnih djela – carinska prevara i pranje novca u vezi sa krivičnim djelima produženo krivično djelo, člana 124 KZBiH ‘osnovi odgovornosti pravne osobe’ i člana 128 ‘produženo djelo i krivična odgovornost pravnih osoba’ istog zakona.

Tokom pretresa policijski službenici SIPA-e su otkrili i privremeno oduzeli dva mobilna telefona procesne jedinice računara, određena količina novca, te razna poslovna dokumentacija i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Naime, osumnjičeni su u svojstvu vlasnika i odgovornih osoba u dvije pravne osobe iz Lukavca, u namjeri izbjegavanja plaćanja carine i drugih uvoznih dadžbina, carinskim organima BiH podnosili fakture lažnog sadržaja sa višestruko umanjenom vrijednošću robe, pa su po tom osnovu osumnjičeni platili carinu i druge uvozne dadžbine u manjem iznosu.

Na taj način je izbjegnuto plaćanje carine i drugih dadžbina koje se plaćaju prilikom uvoza robe u ukupnom iznosu od 784.486,00 KM, za koji iznos je oštećen Budžet BiH.

Spomenute aktivnosti izvršene su u saradnji sa ovlaštenim službenim osobama Uprave za indirektno oporezivanje BiH i policijskim službenicima MUP-a Tuzlanskog kantona, saopćeno je iz SIPA-e.

Na vrh