BiH

Pripadnici sekte “Lev Tahor” napustili BiH

Grupa od 37 stranih državljana SAD, Kanade i Gvatemale, koji su u proteklom periodu izazvali uznemirenost građana, na osnovu tvrdnji da su pripadnici radikalne sekte “Lev Tahor”, napustila je BiH preko graničnog prelaza Deleuša, saopšteno je iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Navedena lica izašla su iz BiH sinoć, prije isteka važenja bezviznog boravka, u sopstvenoj režiji, poštujući zakonske odredbe propisane Zakonom o strancima.

Inspektori Službe za poslove sa strancima su svakodnevno vršili operativne provjere i kontrolu navedenih lica koja su bila smještena u dva objekta u Ulici Meše Selimovića, Istočna Ilidža.

Strani državljani su u BiH ušli tokom novembra 2021. godine po osnovu prava na bezvizni boravak. Služba za poslove sa strancima je izvršila provjere stranih državljana kroz dostupne službene evidencije, uključujući i evidencije Interpola.

Ostvaren je kontakt sa nadležnom policijskom upravom, te je Služba informisana da nije zabilježeno narušavanje javnog reda i mira ili vršenja krivičnih djela od predmetnih stranih državljana.

U saopštenju se navodi da su nadležne bezbjednosne agencije izvršile i dodatne provjere za navedena lica, te da nije utvrđeno da oni predstavljaju prijetnju po javni poredak i bezbjednost BiH.

S obzirom na to da strani državljani nisu prekršili odredbe Zakona o strancima, nije bilo osnova za postupanje i izricanje mjere protjerivanja, ili stavljanja pod nadzor u imigracioni centar.

Na vrh