BiH

Pripadnici „Generacije Gazi Husrev-begove medrese 1967-1972.“ obilježili 50 godina mature

Odbor za organizaciju obilježavanja 50 godina od mature okupio je u Sarajevu pripadnike „Generacije Gazi Husrev-begove medrese 1967-1972.“. Gazi Husrev-begova medresa od osnivanja 1537., godine, bila je uzor i centralna islamsko-obrazovna institucija. Riječ je o 422. generaciji Gazi Husrev-begove medrese koja je prepoznatljiva „štrajkom“ koji je trajao od 11.01. do 17.03.1972., odnosno dva mjeseca i šest dana.

U ime domaćina Suad Berbić predsjednik Koordinacionog odobra istakao je da je na susretu generacije 19.08.2017. godine izabran je sedmočlani Koordinacioni odbor za komunikaciju sa učenicima upisanim u Gazi Husrev-begovu medresu u školskoj  1967/68   godini i učenika koji su položili maturski ispit školske 1971/72. godine. Donosena je odluka o pripremi i izdavanju Monografije generacije i imenovan Redakcioni odbor. Ovom prigodom analiziran je dosadašnji rad sa posebnim akcentom na izdavanje Monografije i održavanje promocija.

-Do sada smo održali promocije naše Monografije u Sarajevu, Bugojnu, Foči, Gradačcu, Visokom, Konjicu, Bihaću, Cazinu, Bužimu, Sanskom Mostu, Vitezu i Zenici. Pripremamo promociju u Kotor Varoši za 16. septembar, ako budemo u prilici održati još jednu ili dvije do kraja godine i da zaključimo sa ovim projektom. Želim naglasiti da je ovo projekat cijele generacije , naglasio je ovom prilikom Suad Berbić, predsjednik Odbora za organizaciju obilježavanja 50 godina od mature.

-Na susretu generacije 19. augusta 2017. godine donesena je Odluka o imenovanju Redakcionog i pripremu i izdavanje Monografije generacije. Nakon pripremljenih i odrađenih odluka, imenovanja Redakcionog odbora od 16. članova u sastavu: Kemal Balihodžić, Suad Berbić, Mustafa Bašić, Mujo Berilo, Mustafa Cerić, Muris Hadžibaščaušević, Selim Jarkoč, Sejfo Kajmović, Osman Kavazović, Sulejman Kurtanović, Zijad Ljevaković, Nijaz Hadžić, Salim Hadžić, Ismet Muratspahić, Husejin Smajić i Mustafa Spahić, donesena je odluka o pripremi i izdavanju Monografije što je poprimalo institucionalno djelovanje. Monografija “Svjedok turbulentnog vremena – Generacija Gazi Husrev-begove medrese 1967-1972.”prvo izdanje izašla je iz štampe u martu – aprilu 2019. godine. Drugo prošireno i dopunjeno izdanje izašlo je iz štampe krajem 2020. godine.

Monografija ima 336 strana. Za svih 100 pripadnika obezbijeđene su biografije i fotografije, te biografije i fotografije za 21 direktora, profesore, odgajatelje i tehničke servisere. Posebno poglavlje posvetili smo institucijama – medresama i fakultetima koji imaju posebno mjesto u našoj zajednici. Objavljeno je preko 50 naslova, te ukupno preko 260 fotografija i dokumenata, rekao je Kemal Balihodžić, predsjednik Redakcionog odbora i urednik Monografije.

Istaknuti autoriteti generacije predlažu da na osnovu historijskih podataka, mjestu i ulozi Gazi Husrev-begove medrese u nepunih pola milenija rada i rezultatima u obrazovnom sistemu i zajednici, opravdano se može pokrenuti inicijativa da Sarajevski Univerzitet za svoju godinu osnivanja baštini 1537. godinu, period kada je osnovana Gazi Husrev-begova medresa.

Na ovom skupu iznesene su informacije da su u poodmakloj fazi aktivnosti na naučnom valorizovanju štrajka učenika iz 1972. godine. Do sada je prikupljeno oko 100 dokumenata, o kojima veći dio nije tretiran u Monografiji “Svjedok turbulentnog vremena – Generacija Gazi Husrev-begove medrese 1967-1972.”.

Generacija je podarila Reisu-l-ulemu i zamjenika reisu-l-uleme, dvojicu muftija, dva direktora Gazi Husrev-begove medrese, četiri muderisa – profesora Gazi Husrev-begove medrese, četiri glavna imama, 41 su obavljali službu imama, muallima i hatiba, a preko 50 nas je na ovaj ili onaj način vezano za Islamsku zajednicu.

U odbrani od agresije svoje živote za našu slobodu dali su šehidi: Hasan Alekić, Abdulah Kubat, Šaban Mahmutović, Junuz Mekanić i Ilijaz Milanović. Četiri primjera iz generacije, pored neupitnih šehida, zaslužuju posebnu pažnju: Zlatni ljiljani, borci: Hašim Bušatlić, Osman Kavazović i Ilijaz Milanović, i zlatne policijske značke Šaban Mahmutović. Agresorske logore uz najveće torture i svirepa mučenja sa svojim džematlijama preživjeli su: Ahmet Alić, Sejfo Kajmović i Osman Kavazović.

Murat Šahović, Suad Berbić i Ahmed Halilović svoje kolege iz perioda školovanja u svojstvu domaćina dodatno su ugostili i priredili odlazak na Trebević gdje su prikladnim riječima upoznali goste i isticali najinteresantnije događaje u odbranu iz perioda agresije i opkoljenog Sarajeva.

Komentari
Na vrh