Aktuelno

Prijem za studente, državne prvake u simuliranom suđenju

Kako bi im čestitao na četvrtoj po redu tituli državnih prvaka u simuliranom suđenju, premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović priličio je danas prijem za studente Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Podsjećamo studenti su titulu osvojili na sedmom po redu državnom takmičenju u simuliranom suđenju iz oblasti krivičnog prava, na kojem je učestvovalo preko 50 studenata i članova akademskog osoblja pravnih fakulteta univerziteta u Sarajevu, Zenici, Banja Luci, Tuzli, i Mostaru.

Također, studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, u istom sastavu ekipe takmičara, učestvovali su i na VII Regionalnom Moot Court takmičenju u simuliranom suđenju pred Evropskim sudom za ljudska prava, održanom u Bitoli (Makedonija), na kojem su osvojili drugo mjesto. Ovo ih je učinilo i najbolje kotiranim pravnim fakultetom sa područja Bosne i Hercegovine. Rezultatom ostvarenim na ovogodišnjem državnom takmičenju, ova visokoškolska ustanova potvrdila je kvalitet nastavnog procesa, kao i studenata koji je pohađaju, odnosno njihovu predanost radu i usvajanju novih vještina i kompetencija, uz jačanje postojećih, kroz učešće u raznim vidovima nastavnog i vannastavnog angažmana.

Uz čestitke i želje za uspjeh u narednim izazovima koji se pred njih budu stavljali, premijer Suljkanović i ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović su izrazili i zahvalnost profesorima i asistentima koji su se posvetili i pomogli ostvarivanje ovih rezultata. Ovom prilikom Premijer i Ministar su obećali i pomoć Vlade kako bi se omogućilo učešće studenata i na budućim takmičenjima, te naglasili da je Vlada ove godine značajna finansijska sredstva uložila u kapitalne investicije na objektima iz oblasti obrazovanja, od čega je jedan dio usmjeren i u objekte Univerziteta u Tuzli.

„Nedavnom odlukom Vlada je omogućila korištenje određenih finansijskih sredstava upravo za izgradnju kabineta sudnice, na Pravnom fakultetu, te očekujemo da će kvalitetnija obrazovna infrastruktura  omogućti kvalitetnije uslove studentima za usvajanje novih saznanja“, rekao je premijer Suljkanović.

„Vi ste razlog za ponos svih nas, od vaših roditelja, profesora, pa do premijera i članova Vlade. Vaš uspjeh doprinos je i brendu Pravnog fakulteta i Univerziteta u Tuzli u cjelini i to je svojevrsan poklon Univerzitetu povodom obilježavanja njegove 42. godišnjice od osnivanja“, složili su se premijer Suljkanović i ministar Muratović.

Kako je danas istaknuto, učešću na takmičenjima su prethodile intenzivne pripreme na rješavanju kompleksnog hipotetičkog slučaja iz oblasti borbe protiv organizovanog kriminala. Pored izuzetnog poznavanja instituta krivičnog i krivičnog procesnog prava, propisanih zakonima Bosne i Hercegovine i Evropskom konvencijom, studenti ovog fakulteta dobili su mnogobrojne pohvale sudijskih vijeća za komunikacijske i prezentacijske vještine kojima vladaju, kao i pravno logiciranje i kvalitet argumenata koje su upotrebljavali u svojim izlaganjima.

Šestorku, koja je predstavljala Pravni fakultet Univerziteta u Tuzli i Moot Court klub „Universitas“ na pomenutom takmičenju činili su Azra Hasanović, Amar Kavgić, Selma Kunić, Faruk Mešić, Amila Husić i Paloma Andrić.

Na vrh