Aktuelno

Prijem za ambasadora R S. Makedonije: Tetovo predložilo bratimljenje sa Tuzlom

Jučer je gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović sa saradnicima, upriličio je prijem za ambasadora Republike Sjeverne Makedonije u Bosni i Hercegovini, Nj.E.Ekrema Ebibija.

Na prijemu se razgovaralo o aktelnim temama u Bosni i Hercegovini, historijskom naslijeđu regije i Evrope, te o mogućnostima ekonomske, privredne i kulturne saradnji Republike Sjeverne Makedonije i Grada Tuzle.

Ambasador Republike Sjeverne Makedonije, NJ.E.g Ekrem Ebibi, istakao je interes za dogovaranje platforme za ekonomsku, privrednu i kulturnu saradnju sa Gradom Tuzlom. Kazao je da je cilj Republike Sjeverne Makedonije, povećanje privrednog i robnog prometa, tj. veća razmjena sa zemljama iz regije. Naveo je, također, kako je on lično fasciniran saradnjom građana makedonskog porijekla koji žive u Tuzli, naročito njihovih udruženja, koju imaju sa Gradom Tuzlom, naglasivši da u Tuzli imaju tri udruženja čiji članovi su jako sretni i zadovoljni u Tuzli.

Predočio je gradonačelniku Imamoviću interes gradonačelnice Tetova za bratimljenje njenog grada sa Gradom Tuzlom. Ambasador Ebibi je posebno istakao mogućnost privredne saradnje, sa naglaskom na saradnju u oblasti turizma i razmjenu turističkih posjeta između Makedonije i Tuzle.

Gradonačelnik Jasmin Imamović se uz riječi zahvale, prije svega osvrnuo na važnu ulogu koju su građani Tuzle, porijeklom iz Republike Sjeverne Makedonije, imali u proteklom ratu, ali i u Drugom svjetskom ratu.

‘’Prirodno smo vezani. Ljudi su naša najjača veza’’, naglasio je gradonačelnik Imamović.

Pozivajući se na historijske metode sa osnovama historije prava, istakao je: ‘’na sredini Zapadnog Balkana je Bosna i nosivi je stub. Trebalo je Bosnu i Hercegovinu u NATO primiti nakon potpisivanja Dejtona. NATO je stvar planetarnog mira ili rata. Ja naše prijateljstvo vidim kao i podršku i lobiranje našeg ulaska u NATO. ‘’

Gradonačelnik Imamović, poželio je da: ‘’sinergije Makedonaca i Albanaca u Republici Sjevernoj Makedoniji istraju na zajedničkom životu, jer je to platforma antifašizma’’. Govoreći o mistifikaciji Evrope i NATO paktu koji je osnov sigurnijih investicija kazao je:

‘’Mi smo Evropa jer smo na tom kontinentu, ne treba mistifikovati Evropu, trebamo cijeniti sebe i vezivati se. Treba raditi na izgradnji povjerenja. NATO je stvar planetarnog mira i rata i dragon am je da je Republika Sjeverna Makedonija na pragu prijema u NATO i otpočinjanja pregovora za prijem u EU. Bićemo sretni kada se to ostvari, jer će time i Bosna I Hercegovina u ovim organizacijama imati veću podršku’’

Za kraj Gradonačelnik je zaključio : ‘’Draga mi je ideja da se Tetovo bratski veže za Tuzlu’’ – saopšteno je iz Gradske uprave.

Na vrh