Tuzlanski kanton

Prijem u Skupštini Tuzlanskog kantona za liječnički tim JZU UKC Tuzla

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona, Žarko Vujović i premijer Tuzlanskog kantona, Irfan Halilagić, danas su upriličili prijem za liječnički tim JZU Univerzitetsko-klinički centar Tuzla koji je učestvovao u liječenju profesora Nedima Osmanovića, ranjenog u JU Osnovna škola „Lukavac Grad“, 14. juna ove godine.

Incident u kojem je učenik iz vatrenog oružja teško ranio nastavnika Osmanovića, potresao je zajednicu Tuzlanskog kantona. Brza reakcija svih relevantnih aktera bila je nupitna, a tu je potrebno posebno istaći ulogu i značaj medicinskih djelatnika koji su, pokazujući veliku požrtvovanost, humanost i profesionalizam, brzom reakcijom i pružanjem liječničke pomoći, uspjeli spasiti život nastavnika Osmanovića i pomoći mu u oporavku u najvećoj mogućoj mjeri.

Predsjednik Skupštine, Žarko Vujović, je ovom prilikom izrazio svoju zahvalnost svim medicinskim djelatnicima koji su učestvovali u liječenju nastavnika Osmanovića, istakao značaj humanosti i prefesionalizma u pristupu medicinskih radnika uopšte, a naročito kad su u pitanju slučajevi koji duboko utiču na osjećaj sigurnosti građana.

Premijer Kantona, Irfan Halilagić, je odao priznanje svim zdravstvenim radnicima i poručio da je vlast Tuzlanskog kantona odlučna u namjeri da se učini sve što je potrebno da se poboljšaju ljudski kapaciteti i tehničko-materijalna opremljenost kako bi „heroji u bijelom“ svoj posao svakodnevno mogli raditi najbolje što mogu.

Direktor JZU UKC Tuzla, prof.dr.med.sc. Denijal Tulumović, zahvalio se zakonodavnoj i izvršnoj vlasti Tuzlanskog kantona na maksimalnoj podršci, te najavio niz projekata koji su u planu realizacije (uspostava Urgentnog centra pri UKC-u; početak rada Odjeljena dječije i adolescentske psihijatrije i stvaranje boljih uslova za boravak porodilja).

Vlasti Tuzlanskog kantona su nakon ovog nemilog događaja, poduzele niz mjera i aktivnosti u cilju prevencije ovakvih događaja ali i povećanja stepena sigurnosti u školama.

Prijemu su, pored predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona Žarka Vujovića, premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića, zamjenika predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona Borisa Krešića i poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona dr. Zumre Begić i prof.dr.med.sci Šekiba Umihanića, prisustvovali: prof.dr.med.sc. Denijal Tulumović, direktor JZU UKC Tuzla; doc.dr.med.sc. Igor Hudić, pomoćnik direktora za medicinske poslove;  prof.dr.med.sc. Ervin Alibegović, pomoćnik direktora  za nastavu i naučno-istraživački rad; prof.dr.sc. Sanja Ercegović i Nermina Nurkić ispred Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju; doc.dr.med.sci Amela Čičkušić i Vesna Keranović ispred Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, te Amela Suljendić, Sanela Sakić i Osman Merdanović isped Klinike za bolesti uha, grla i nosa i hirurgiju glave i vrata.

Na vrh