Eventi

Pridruži se klimatskom protestu u Tuzli

Omladinski pokret “Revolt”  organizira i poziva da u solidarnosti građani/ke, studenti/ce, aktivisti/aktivistkinje, mladi i svi zainteresovani podrže klimatski protest 24.maja 2019. U 10:00h na Trgu Slobode, Tuzla.

Svjesni činjenice da su 2015. godine mnoge zemlje potpisale su Pariški klimatski sporazum, i da odgovorne osobe ne rade mnogo po tom pitanju, vremena za odgađanje nema, a po zadnjim informacijama UN-a, ostalo nam je još samo 12 godina da spriječimo katastrofalno globalno zagrijavanje.

Mladi u mnogim zemljama počeli su reagirati, praktikujući mirne klimatske proteste. Protesti se organiziraju petkom i mladi biraju izostajati iz škole zbog protesta. Zahtijevaju od odgovornih osoba u njihovim državama da preuzmu prave mjere i smanje klimatske promjene. Mladi i imaju najviše prava za pobunu, jer mi smo ti koji će ostati živjeti na Zemlji. Mi, koji ne dozvoljavamo novcu ili moći da nas kontrolira, sa otvorenim pogledom na svijet, razumijemo da uništavanje planete Zemlje mora prestati, jer mladi neće imati prostora za život.

Podsjećamo, cijelu ideju je povela mlada aktivistica Greta Thunberg, koja kaže: “Mi nismo ovdje da molimo političare da brinu o ovome… Ovdje smo kako bismo vam rekli da promjena dolazi, sviđalo se to vama ili ne. Stvarna moć je u rukama naroda!”.

 

S tim u vezi, 15. marta organizirani su globalni klimatski protesti, a 120 zemalja je uzelo učešće. Mladi iz razvijenih zemalja bili su dosta mnogoljudniji u odnosu na mlade iz zemalja u razvoju.

Pomozite nam da postanemo dio globalnog pokreta mladih, koji se zasniva na znanstvenim istraživanjima, stanemo rame uz rame s drugim studentima/cama, srednjoškolcima/kama i svima onima koji vjeruju da se problem klimatskih promjena više ne može i ne smije odgađati.

Na vrh