Kult(ura)

Prezentirane aktivnosti u oblasti kulture povodom 1. marta

Povodom predstojećeg praznika, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona organizovalo je press konferenciju na kojoj su aktivnosti pripremljene ovim povodom prezentovale ustanove i preduzeća iz oblasti kulture sa područja TK.

Resorni ministar Srđan Mićanović je uz čestitke za nastupajući praznik naglasio da jeovogodišnji Dan nezavisnosti BiHpotrebno obilježiti sa posebnom pažnjom te pozvao građane da posjete manifestacije koje organizuju institucije kulture povodom 1. marta.

„Na ovaj način i u posebnom historijskom momentu građani Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovinećenajbolje poslati poruku o poštovanju zajedničke i nedjeljive Bosne i Hercegovine“, kazao je ovom prilikom ministar Mićanović.

Direktorica JU Muzej istočne Bosne Tuzla Nataša Perić najavila je čas iz historije u četvrtak 27. 2. u izložbenom prostoru Muzeja na kojem će učenici osnovnih škola Tušanj i Brčanska Malta te Gimanzije Meša Selimović prezentovati vlastite radove. Na ovaj način, prema riječima direktorice Perić, žele da kod mladih razviju osjećaj pripadnosti domovini i približe kulturno-historijsko naslijeđe. U okviru Muzeja također će biti javnosti predstavljena i izložba pod nazivom „Od Kulina bana do ZAVNOBIH-a“.

Nizom svečanosti,koje imaju edukativnu notu i otvorene su ka lokalnoj zajednici, u petak, 28. februara  JU Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“Tuzla će kao i prethodnih godina nastojati vrata otvoriti mladima, kazala je voditeljica Zavičajne zbirke Sabina Babajić. Obilježavanje Dana nezavisnosti počet će izložbom i recitalom učenika Katoličkog školskog centra “Sv. Franjo” Tuzla nakon čega slijedi predstava otvorena za širi auditorij u saradnji sa Ekonomsko-trgovinskom školom pod pokroviteljstvom Francuskog i Goethe instituta u BiH, uz prezentaciju likovnih i literarnih radova učenika.

 

Predstavljajući aktivnosti JU Bosanski kulturni centar Mirela Ibrahimović Mehanović naglasila je da oni izuzetno vode računa o dva datuma od historijskog značaja – 1. martu i 25. novembru. BKC Tuzla je već 20. februara započeoobilježavanje Dana nezavisnosti BiH.

„Riječ je o izložbi posvećenoj životu, radu i djelu čovjeka koji se borio za BiH u okviru bivše države – Džemalu Bijediću. To je izložba fotografija u saradnji sa Muzejom Hercegovine Mostar, realizovana na inicijativu RTVTK i Skupštine TK. Izložba će trajati do 3. marta. Sinoć je Bošnjačka zajednica kulture Preporod, u saradnji sa Medžlisom IZ prigodnim programom obilježila Dan nezavisnosti uz učešće ansambla „Zefir“ iz Srebrenika i Gradskim umjetničkim društvom “Lege Artis” te učenicima Gimnazije Ismet Mjezinović“, kazala je direktorica BKC-a te naglasila da je i nastavljena 15. godišnja tradicija saradnje ovim povodom sa Osnovnom muzičkom školom čiji će učenici nastupiti u četvrtak 27. 2. u 18 sati.

JU Arhiv Tuzlanskog kantona godinama obilježava značajne datume iz historije BiH, kazao je direktor Omer Zulić te najavio da će i ove godine to biti realizirano u saradnji sa osnovnim i srednjim školama TK. „Učenici Gimnazije Ismet Mujezinović priredili su historijski čas, kao retrospektivu posebnosti Bosne i Hercegovine, njenog teritorija, integriteta, naziva i granica sa akcentom na pitanje referenduma i pitanje nezavisnosti BiH“, kazao je direktor Zulić.

Direktor JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa Tuzla Kemal Nurkićizdvojio je tri aktivnosti. „U srijedu, 27. februara u Gradačcu će biti prezentovan reprezentativni stećak na Trgu Alije Izetbegovića. Zatim 28. februara u Domu kulture u Kladnju je promocija knjige čiji je izdavač Zavod a tiče se prošlosti Kladnja sa popisom stanovništva iz 1850. godine a naredne sedmice imamo radionicu sa studentima 4. godine Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta o temi kulturna baština“, kazao je direktor Nurkić.

Povodom Dana nezavisnosti BiH u Narodnom pozorištu Tuzla će u srijedu biti upriličena akademija. Prema riječima direktora JU Specijalna biblioteka „Behram-beg“ u Tuzli Admira Muratovića, nosilac aktivnosti je Medžlis IZ Tuzla a akdemija će se sastojati iz umjetničkog dijela i tribine gdje će učestvovati učenici Behram-begove medrese i OŠ Brčanska Malta. U okviru tribine bit će predavanje o temi „Bosna na putu u nezavisnost“ Suada Kurtčehajića, profesora sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Direktor Narodnog pozorišta Tuzla Mirza Ćatibušić naglasio je važnost zajedničkog djelovanja svih kulturnih institucija kojom pokazujemo složnost i opredjeljenost u skladu sa svim što predstavlja 1. mart kao Dan nezavisnosti BiH. Ovom je prilikom direktor Ćatibušić pozvao sve zainteresovane na tribinu koja će se u srijedu, 26.2. održati u NP Tuzla.

Kada je riječ o tome kako će JP Radio – televizija Tuzlanskog kantona obilježiti ovaj praznik, direktor Kasim Softić je naglasio da su ponosni na tradiciju  kojom se Dan nezavisnosti ne prepušta zaboravu. Iz niza programskih sadržaja izdvojena je emisija u četvrtak  kada će RTV TK ugostiti člana Predsjedništva  BiH Šefika Džaferovića sa kojim će razgovarati o brojnim aktuelnim društveno-političkim temama. Cijeli 1. mart  će program RTVTK biti popunjen prigodnim prazničnim sadržajem, uz brojne goste i sagovornike, kazao je ovom prilikom direktor Softić istaknuvši da kao i do sada žele doprinjeti da jedan od najznačjnijih datuma iz historije BiH bude obilježen na primjeren način.

Na vrh