Tuzlanski kanton

Pretres u Domu zdravlja Lukavac – Istraga Tužilaštva TK zbog nelegalnih recepata i prodaje lijekova

Kantonalno tužilaštvo u Tuzli vodi istragu u sklopu koje je izvršen pretres u Domu zdravlja Lukavac, a pretreseni su i osumnjičeni te jedna privatna zdravstvena ustanova, stambeni objekti, automobili i poslovne prostorije na području Lukavca i Tuzle.

Nezvnično saznajemo da se istražuje izdavanje recepata bez potrebe, koji su vršili doktori, da bi se ti recepti, odnosno lijekovi, kasnije prodavali, u čemu je glavnu ulogu igrao jedan medicinar.

Na ovaj način oštećen je Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, a sve se dešavalo u dužem vremenskom periodu.

Inače, pretrese su 1. februara, pod nadzorom postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, obavili pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a TK, odnosno Odsjeka za borbu protiv privrednog kriminaliteta i korupcije, a na osnovu naredbe Općinskog suda Lukavac.

Kako nezvanično saznajemo u ovoj fazi istrage niko nije uhapšen.

– Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlasti i krivotvorenje službene isprave, a radi se o službenoj i medicinskoj dokumentaciji, bilješkama, nelegalno posjedovanim lijekovima, mobilnim telefonima i drugi predmetima koji mogu poslužiti kao dokaz u kasnijem postupku – saopćeno je iz Uprave policije MUP-a TK.

Iz MUP-a TK su potvrdili da istraga još uvijek traje, a nakon što sve radnje budu kompletirane Kantonalnom tužilaštvu TK bit će dostavljen odgovarajući izvještaj.

 

 

Na vrh