Aktuelno

Press konferencija gradonačelnika grada Tuzle, Jasmina Imamovića, u povodu akcije izmještanja migranata iz Tuzle

Obraćanje gradonačelnika prenosimo u cijelosti:

 

”Zahvaljujem se građanima, da nije bilo strpljenja i povjerenja građana Tuzle, stavovi Gradske vlasti, kao odraz volje građana, ne bi bili ostvareni.

Zahvaljujem se ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine, Službi za poslove sa strancima i drugim organima sigurnosti, a posebno ministru Fahrudinu Radončiću i direktoru Slobodanu Uljiću, što su ispunili obećanje koje je ministar Radončić dao u subotu 7. marta ove godine.

Ministar Radončić je promijenio paradigmu i uvjerio sve da je naš osnovni posao zaštita prava građana Bosne i Hercegovine, te da briga o migrantima ne smije dovesti do ugrožavanja sigurnosti i kvaliteta života naših građana. Da će se briga o migrantima kretati u granicama domaćih i međunarodnih propisa, te migranti neće moći boraviti gdje žele, nego gdje moraju, kada su već ilegalno došli. Svi moraju poštovati zakone ove države, pa i migranti.

Očekujem od Uprave policije Tuzlanskog kantona, da u saradnji sa poslovnim subjektima željezničke i autobuske stanice, te drugim poslovnim subjektima i građanima, ne dozvole ponovno okupljanje i zadržavanje migranata na tom ili nekom drugom mjestu u Tuzli. Imajući u vidu i ozbiljnost epidemiološke situacije u vezi sa širenjem korona virusa i da je na snazi zabrana okupljanja, jer svako okupljanje većih grupa, a naročito priprema i distribucija hrane na otovrenom, ugrožava zdravlje velikog broja ljudi i dovodi nas u opasnost od epidemije širih razmjera.

Zato će nadležne inspekcije, na preporuku Kriznog štaba Grada Tuzle za odbranu od korona virusa, donijeti naredbu o zabrani pripreme i distribucije hrane izvan za to registrovanih objekata i drugih dozvoljenih mjesta.

Očekujem od svih da prestanu dovoditi migrante, jer to je nezakonito. Dovodeći migrante, dovode se u situaciju da budu okvalifikovani kao pomagači u vršenju ovog krivičnog djela. Osim toga, time na najgrublji način ugrožavaju zdravlje i sigurnost građana Tuzle.

Pozivam premijera Novalića, da se iz budžeta Federacije Bosne i Hercegovine izdvoje sredstva za opremanje i popunjavanje dovoljnog broja pripadnika Državne granične službe. Neka to učini procentualno, najmanje u iznosu koji je utvrdio grad Tuzla. Neka to preporuči svim kantonima u Federaciji Bosne i Hercegovine, svim gradovima i općinama u Federaciji, jer je Federacija najviše na udaru, a Novalić je premijer Federacije.

Premijer Federacije je došao u Tuzlu, nije se oko migrantske krize razgovarao sa legalno izabranim predstavnicima građana Tuzle, nego je u razgovoru koji je obavio sa grupom poslodavaca najavio gradnju migrantskog centra u Tuzli. Smatram da je na taj način pozvao milione migranata iz Azije i Afrike da dođu u Bosnu i Hercegovinu i Tuzlu. Dok se sve države Evrope bore da prežive migrantski talas i zaštite svoje građane, dok Ministarstvo sigurnosti BiH i drugi organi BiH ulažu nadljudske napore da zaštite granice, premijer Federacije BiH svojom najavom, po mom mišljenju, poziva migrante, uz obrazloženje koje ima negativne konotacije prema Tuzli. Podsjećam premijera Novalića da je dužan raditi po zakonu i u skladu sa Evropskom Poveljom o lokalnoj samoupravi po kojoj lokalne vlasti moraju biti konsultovane o stvarima koje ih se direktno tiču. Premijer Novalić nije razgovarao sa legalno izabranim predstavnicima lokalne vlasti u Tuzli.  Pri tome je čak zanemario odluku Gradskog Vijeća Tuzle u vezi sa ovim velikim problemom. Da ne govorim o tome da je svojom namjerom ugrozio građane Tuzle i poslovne subjekte, pa i poslodavce sa kojima se sreo.’’

 

Na vrh