Aktuelno

Preporod, Napredak i SGV u Tuzli organizirali obilježavanje Dana nezavisnosti

U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla sinoć je organizaciji udruženja kulture tri nacionalnosti u BiH upriličena svečanost u povodu obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, kako bi se ukazalo na značaj i podsjetilo na važnost 1.marta za historiji BiH.

Organizator večerašnje svečanosti je Bošnjačka zajednica kulture (BZK) Preporod Tuzla, u saradnji sa Hrvatskim kulturnim društvom (HKD)  Napredak, Udruženjem građana Srpsko građansko vijeće (UG SGV), Javnim ustanovama Arhiv Tuzlanskog kantona i Centar za kulturu Tuzla.

Otvorena je izložba pod nazivom Obnova i priznanje nezavisnosti BiH, a održan je i koncert sevdalinki u izvedbi ansambla Balsika.

Predsjednik povjereništva BZK  Preporod Tuzla, Zijad Lugavić istaknuo je da je  Grad Tuzla najmultikulturalniji grad u BiH, te je  tuzlanski Preporod  došao na ideju da sa ostalim kulturnim društvima u tom gradu organizuje obilježavanje 1. marta, Dana nezavisnosti.

-Uz pomoć Arhiva TK uspjeli smo organizovati izložbu “Obnova i priznanje nezavisnosti BiH” na kojoj su između ostalog predstavljeni novinski članci koji su obilježili taj datum, te grbovima BiH kroz njenu hiljadugodišnju tradiciju – kazao je Lugavić.

Direktor Arhiva TK, Omer Zulić  ističe da je riječ  o izložbi koja govori o opstojnosti BiH i njenom milenijskom kontinuitetu postojanja.

Po njegovim riječima izložba se sastoji od tri koncepcijske cjeline, na prvoj su predstavljeni grbovi BiH od srednjovjekovne bosanske države do danas. Druga cjelina govori o historijskim i geografskim kartama na kojima je predstavljena BiH i njen teritorij, a trećom cjelinom su predstavljeni novinski članci, koji podsjećaju na predreferendumsko vrijeme i na dva dana tokom kojih je održan referendum u BiH.

Predsjednik UG SGV Tuzla, Nikola Slavuljica, mišljenja je  da je 1.mart za BiH posebno vrijedan datum.

Ukazao je na značaj ovog datuma i naglasio da BiH  kao država  postoji već stotinama godina, te da je  imala svoju državnost i vlast kroz vjekove.

Smatra da treba podsjećati na značaj nezavisnosti BiH, posebno zbog komplikovane političke situacije.

-Treba podsjetiti  građane na ono što se dešavalo, i da je BiH, koju mnogi pokušavaju negirati,  država, kao i ostale i kao takva će opstati – kazao je Slavuljica.

Predsjednik HKD Napredak, Nikola Čiča ističe da je  ovo  prvi put nakon dvije decenije da nacionalna društva zajednički organiziraju ovakvu vrstu izložbe povodom Dana nezavisnosti.

Podsjetio je da i  kada su osnivana ovakva društva, slične manifestacije su organizirane zajedno, čak  i prije 80 godina.

– Nadam se da je ovo samo prvi u nizu događaja, koji će organizirati nacionalna društva, a i sve institucije koje trebaju obilježavati važne datume naše povijesti-poručio je Čiča.

Izložba je postavljena danas na Filozofskom fakultetu u Tuzli.

Na vrh