Preminuo Sinan Alić, novinar i osnivač Fondacije ‘Istina Pravda Pomirenje’

14.05.2021. 


U 74. godini zauvijek nas je napustio Sinan Alić dugogodišnji novinar i urednik, ujedno osnivač i predsjednik Fondacije ‘Istina Pravda Pomirenje’ koja u Tuzli djeluje od 2006. godine – javila je RTV TK.

Jedna od posljednjih aktivnosti te fondacije je obilježavanje mjesta stradanja nedužnih civila u odbrambeno – oslobodilačkom ratu 92-95., pod nazivom  “Niko ne smije biti zaboravljen”.

-Dokazivanje istine o dešavanjima na tuzlanskoj Kapiji, pomoć odbrani branilaca BiH koji su se našli u centru montiranih procesa – posljednje je po čemu ćemo pamtiti kolegu Alića  – istraknuto je.

Sinan Alić rođen je 1947. u Crnoj Gori. Završio je Učiteljsku školu, potom diplomirao srpsko-hrvatski jezik i književnost jugoslovenskih naroda.

U novinarstvu je bio profesionalno od 1974. do 2005. godine. Od 1989. do 2005. bio je direktor i glavni urednik „Fronta slobode“. Godine 1990. pokrenuo je i realizovao jednu od prvih alternativnih televizija u BiH –  TV Studio FS-3.

Za serijal tekstova „Pravo na (ne)odgovornost“ nagrađen je godišnjom nagradom Udruženja novinara BiH, za 1989. godinu.  Od 2006. je osnivač i predsjednik Fondacije Istina Pravda Pomirenje, koja je prošle godine osmislila i realizirala značajan dio programa obilježavanja Genocida u Srebrenici i masakra na tuzlanskoj Kapiji.

Jedna od posljednjih aktivnosti Fondacije je projekt “Niko ne smije biti zaboravljen”, čiji cilj je adekvatno obilježavanje mjesta stradanja civila Tuzle od 1992. do 1995. godine. Fondacija je radila na zaštiti žrtava rata, istraživanju i prikupljanju materijalnih dokaza u BiH i pružanju pomoći domaćim i stranim pravosudnim institucijama u nastojanjima da se procesuiraju ratni zločinci.

-Alić je, svojom Fondacijom, najviše doprinio pomoći odbrane Ilije Jurišića koji je proveo tri i po godine u beogradskom zatvoru, potom pravosnažno oslobođen svih optužbi. Sinan Alić živio je u Tuzli gdje je jutros i preminuo, usljed zdravstvenih komplikacija uzrokovanih koronavirusnom bolesti – istaknuto je.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!