BiH

Preminuo glumac Mirsad Tuka

Bosanskohercegovački pozorišni, flimski i televizijski  glumac Mirsad Tuka, preminuo je danas u Sarajevu u 59-toj  godini života.

Karijeru glumca započeo je kao polaznik Dramskog studija tuzlanskog Narodnog pozorišta. Završio je Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu. Debitirao je u filmu “Praznik u Sarajevu”, za koju je  na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu 1991, nagradjen kao najbolji glumac – debitant.

Nagradjivan  je i za brojne druge uloge u predstavama kao što je uloga Hasanage u predstavi Hasanaginica Nijaza Alispahića,  predstava  TO Alije Isakovića, Poljska konjica,  Marka Vešovića…

Mirsad Tuka je rodjen 19 juna 1965 godine u Tuzli.
Od 1996. član je ansambla sarajevskog Kamernog teatra 55 u kojem je ostao do danas i na čijoj sceni je odigrao na stotine predstava… Iza njega su djela Šekspira, Moliera, Kreleže, Nedžada Ibrišimovića i brojni drugi veliki pozorišni projekti  u kojima je utkao svo svoje glumačko biće..

Značajne uloge ostvario je  i na filmskom platnu kao i u tv serijama . U svojoj dugogodišnjoj karijeri saradjivao je ss velikim rediteljskim imenima, gradio uspješne partnerske odnose u predstavama  i igrao na gotovo svim južnoslovenskim pozorišnim scenama.

Njegove glumačko postojanje i umjetničko  stvaralaštvo obilježilo je jedan značajan period dramske umjetnosti u BiH i regionu. Zato je  Odlazak Mirsada Tuke velik  i nenadoknadiv  gubitak – scenske pozornice ostaju bez sjajnih glumačkih kreacija kojima se  Mirsad Tuka, svim svojim bićem predavao, ostavljajući autentične tragove  u svakoj ulozi koju je odigrao.
U posljednje vrijeme  uspijevao se  izboriti   sa opakom bolešću. Poslije svake dobijene bitke nastavljao je raditi, snimati i grati u presdstavama. No, na kraju  njegovo glumačko srce, ipak  nije izdržalo.

Komemoracija i Posljednji ispraćaj Mirsada Tuke biće upriličeni u Sarajevu, u četvrtak, 13. jula.

 

izvor: RTVTK

Na vrh