Tuzlanski kanton

Premijeru Halilagiću uručeno priznanje „Ključ Centra za autizam“

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je povodom 2. aprila, Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, upriličio prijem za direktoricu JU Centar za autizam „Meho Sadiković“ Tuzla Eminu Altumbabić. Na sastanku je u kratkim crtama prezentiran rad Centra od otvaranja, odnosno prijema prvih korisnika. Altumbabić je kazala da menadžment Centra, u saradnji sa uposlenicima aktivno radi na rehabilitaciji korisnika, primjenjujući odgovarajuće metode ali i poboljšanju kvaliteta boravka, odnosno uslova rada uposlenika.

 

Pominjani su i planovi za blisku budućnost, vrlo važni za razvoj Centra i širenje kapaciteta, jer su i potrebe značajne. Dokaz tome je, do danas 110 djece i osoba s potvrđenom dijagnozom, koji se nalaze u Registru Centra, a koji sa svojim porodicama žive na području Tuzlanskog kantona. Premijer Halilagić je još jednom potvrdio opredjeljenje Vlade da se ova populacija pomogne i kroz snaženje kapaciteta Centra. Istakao je i da je važno da je ova javna ustanova počela ispunjavati svoju misiju, a to je rehabilitacija djece i osoba s autizmom.

 

Direktor JU Centar za autizam Emina Altumbabić uručila je premijeru Halilagiću „Ključ Centra“, simbolično priznanje za veliki doprinos Vlade TK u izgradnji i otvaranju prve javne mutlidisciplinarne ustanove ovog tipa u BiH. Istaknuto je da se slobodno može zaključiti da je Tuzlanski kanton primjer svim drugim sredinama u Bosni i Hercegovini, kako se pravilno, trajno, sistemski i svrsishodno rješavaju pitanja i problemi s kojim se svakodnevno suočava ova populacija. Sastanku je prisustvovao i predsjednik Udruženja roditelja, djece i osoba s autizmom Emir Altumbabić.

Na vrh