Kult(ura)

Premijera ‘Pedagogija otpora Branka Ćopića’ otvara pozorišnu sezonu Narodnog pozorišta Tuzla

U Narodnom pozorištu Tuzla užurbano se privode kraju pripreme za početak 74. pozorišne sezone koju će otvoriti u ponedjeljak 10. oktobra premijerna izvedba predstave “Pedagogija otpora Branka Ćopića”.

 

– Predstava je nastala u koprodukciji Centra OMAHA iz Cazina, Kulturnog centra Bihać, Kulturnog centra Novi Pazar i Narodnog pozorišta Tuzla. Predstava je praizvedbu imala u junu ove godine, kao inicijalna predstava novouspostavljene Pozorišne scene Krajine u Bihaću. Ujedno, ovo je prva predstava koja je u potpunosti producirana na području Unsko-sanskog kantona u posljednjih trideset godina – kaže u razgovoru za Fenu direktor Narodnog pozorišta Tuzla Mirza Ćatibušić.

U predstavi “Pedagogija otpora Branka Ćopića” igraju glumci ansambla Narodnog pozorišta Tuzla, sa glumcima Pozorišne scene Krajine: Adnan Omerović, Elvis Jahić, Siniša Udovičić, Erna Begatović i Mirza Salihović. Muziku za predstavu potpisuje kompozitor Jasmin Hadžisadiković

Kada je riječ o planovima za 74. pozorišnu sezonu direktor Mirza Ćatibušić navodi da će publici biti ponuđen zanimljiv repertoar.

– Publika će imati priliku pogledati predstave “Hamlet” i “Snjeguljica i čudno ogledalo” kao omaž prethodnoj, izuzetno uspješnoj, 73. pozorišnoj sezoni. U pripremi je predstava “Mačak u čizmama”, a užurbano radimo na pripremi predstave “Djelidba”. Riječ je o čuvenom tekstu Skendera Kulenovića, klasiku dramske književnosti, predstavi koja je uvijek aktuelna, a prepričavajući tok radnje zvuči kao da pričate vic, ali radnja itekako konotira sa svim onim što se dešava u BiH danas. Tu predstavu zajedno sa našim glumcima, kao reditelj, donijet će Miralem Zubčević – kaže direktor Ćatibušić.

U novembru je na rasporedu tradicionalna revija Tuzlanski pozorišni dani i to je svakako vrhunac prvog dijela pozorišne sezone. U planu je da se isproducira još jedna predstava za odrasle.

Narodno pozorište Tuzla uvelo je i novitete za novu pozorišnu sezonu. Pomalo nevjerovatno zvuči da je snižena cijena ulaznica, a sve kako bi pozorište opravdalo epitet narodnog, dok je druga novina da se ulaznice mogu rezervisati elektronskim putem preko oficijelne stranice.

Na vrh