Business

Premijer TK Irfan Halilagić: Očekujemo da uskoro imamo aviolinije iz Tuzle, koncesije su nemoguće!

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković ozbiljno se nasekirao nakon izjave direktora Međunarodnog aerodroma Tuzla Dževada Halilčevića “da sve aerodrome u BiH treba dovesti u što bolje stanje, podići im vrijednost te onda eventualno ići u pravcu koncesije. U našem okruženju imamo dobre, ali i loše primjere koncesije, zbog čega u našem kontekstu svakako treba donositi najkvalitetnije odluke”.

U Facebook objavi šef diplomatije i NiP-a se zabrinuo da ćemo sada svi mi koji smo zastupali činjenice protiv koncesije sada to pravdati i podržavati, jer nas navodno kontrolišu neki telekomi i patriote iz trezora, jer smo “galamili” nakon što su nametutom premijeru FBiH Nerminu Nikšiću koncesije na aerodromima predložil, više naredili,i američki ambasador Michael Murphy i šef Delegacije EU Johann Sattler.

Da ga ne bi dugo mučilo pitanje hoće li to SDA poslušati šefove trojke, pitali smo premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića hoće li Aerodrom u Tuzli pod koncesije.

Halilagić za NAP kaže: “U ovom momentu fokusirani smo na razgovore sa aviokompanijama i vraćanja linija koje su ‘ukinute’ odlaskom WizzAir. Cijenimo da smo blizu rješenja i o tome bi uskoro trebali izaći pred javnost”.

Dakle, vlast u Tuzlanskom kantonu daleko je od toga da pokušava prodati maglu opravdavajući priču o koncesijama, kako to rade sarajevski trikolori.

Premijer TK za Patriju je o koncesijama rekao da one “u ovom momentu nisu opredjeljenje, niti rješenje”.

“To prvenstveno govorim iz razloga što je pitanje imovinskih odnosa aerodroma neriješeno pitanje iz razloga jer je zemljište upisano u vlasništvo državnog Ministarstva odbrane, a znamo kako ‘stojimo’ po pitanju državne imovine. Zbog toga je naš trenutni cilj stabilizacija i kontinuitet rada preduzeća zbog značaja za kanton”, rekao nam je Halilagić.

Dakle Aerodrom u Tuzli ostaje vlasništvo tog kantona, jer tamošnja vlast nema namjeru niti mogućnost dati pod koncesije nešto što je na tuđem zemljištu, ali ima namjeru pokušati ga podići novim linijama i kompanijama.

I tako će biti sve do donošenja Zakona o državnoj imovini ili možda odluke Ministarstva odbrane da protjera aerodrom, što bi bilo pogubno.

Očigledno je Konaković još jednom promašio poentu, a danas ga je najbolje demantovao partner iz “Naše stranke” i resorni ministar saobraćaja BiH Edin Forto, porukom da bi nas davanje koncesija na aerodrome u FBiH odvelo u Ligu šampiona. Aerodromi u Rs bi valjda bili u nekom južnoameričkom kupu, s obzirom da i ambasadori i trikolori manji entitet tretiraju kao odvojeni i samostalni teritorij.

 

Piše – Rasim Belko/ Patria

Na vrh