Aktuelno

Premijer TK Denijal Tulumović: Objava ove knjige je čisto licemjerstvo i gnusno podmetanje

„Objava knjige „Tuzlanska kapija – režirana tragedija“ autora Ilije Brankovića, a u organizaciji najviših državnih organa Republike Srbije je čisto licemjerstvo i gnusno podmetanje, a sve sa ciljem relativizacije sudskih presuda i namjernog vrijeđanja porodica ubijenih djevojaka i mladića.

Te nesretne večeri 25. maja 1995. godine, s kolegama Zoranom Jerkićem, vaskularnim hirurgom i Mensurom Hadžibeganovićem, pedijatrom, sam bio na dječijem igralištu na Slatini (naselje u centralnom dijelu Tuzle).

Jasno smo čuli  da je te večeri, oko 21 sat, prva granata, ispaljena sa Ozrena, pala u rijeku Jalu, u blizini studentskog doma u Tuzli.

Druga granata, koju smo, kao užarenu loptu u zraku, vidjeli svojim očima, nažalost je pala u centar grada, na poznato okupljalište mladih „Kapija“.

Kolegi Jerkiću sam rekao da ne ulazi u stan, nego da odmah idemo u bolnicu, jer sam pretpostavljao, a nažalost to se i obistinilo, da će biti mnogo civilnih žrtava.

Kao sudionik ovog tragičnog događaja objavljivanje ove knjige vidim kao, iako indirektno, ipak jasno i nedvosmisleno priznanje odgovornosti najviših državnih organa u Srbiji, kao što je Ministarstvo odbrane, za dešavanja i zločine koji su se dešavali na području Tuzle, Tuzlanskog kantona i cijele Bosne i Hercegovine.

Uz činjenicu da već godinama pružaju podršku i utočište brojnim ratnim zločincima, među kojima i osuđeniku za zločin na „Kapiji“ generalu Novaku Đukiću, organizacija i podrška objavi ove gnusne laži samo je posljednji u nizu sistemskih pokušaja negiranja ovog, ali i drugih zločina, što sigurno neće pomoći izgradnji bolje budućnosti za nove generacije s obje strane rijeke Drine.

Ovom prilikom želim odgovoriti i na nedavnu retoričku izjavu predsjednika Aleksandra Vučića „Tuzla i Tuzlaci su nekako uvijek naginjali više Beogradu i Srbiji, ali smo tu nit nekako uspeli da izgubimo nakon sukoba 90tih”.

Gospodine Vučiću, nakon svega što je Srbija učinila Tuzli i Tuzlacima u prošlosti, upravo su ovakvi potezi djela koja ne dopuštaju da se te „niti“ ponovno uspostave“, rekao je danas premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović, a u vezi sa objavom knjige „Tuzlanska kapija – režirana tragedija“.

Na vrh