Business

Premijer Suljkanović svečano otvorio prostorije Grupacije poslodavaca TK u Tuzli

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović svečano je danas otvorio Ured Grupacije poslodavaca TK u Tuzli.Ovim su se stvorili uslovi za efikasniji rad Grupacije.Poslodavci su još jedanput istakli da žele biti tretirani kao partneri u donošenju odluka koje se tiču poslovnog sektora.

Tokomsjednice Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Federacije BiH koja je prethodila današnjoj svečanosti ponovo su se čula mišljenja da poslodavci žele biti aktivnije uključeni u proces donošenja odluka koje se tiču poslovnog sektora.

Premijer Suljkanović istaknuo je ovom prilikom da postoji mnogo prostora za unaprjeđenje saradnje između Vlade i poslodavaca, da je dosta i urađeno a da bi krajnji cilj i jednima i drugima morao biti zadržavanje radne snage u BiH.

„Kada su u pitanju određena zakonska rješenja u nadležnosti Tuzlanskog kantona moram kazati da smo u protekloj godini smanjili administrativne i takse koje se tiču registracije poslovnih subjekata. Također smo imali određene zakone kada je u pitanju javno-privatno pratnerstvo i tu smo pokušali kroz izmjenu zakonske regulative da omogućimo privatnom sektoru da se uključi u određene projekte sa javnim sektorom kako bi zajednički realizovali projekte“, rekao je ovom prilikom premijer Suljkanović.

Akcenat djelovanja u svojim aktivnostima Udruženje poslodavaca FBiH usmjerilo je na pružanje stručne pomoći kod definisanja ciljeva razvoja, istraživanja tržišta, iznalaženja partnera, pružanje pravne pomoći, pomoć prilikom pokretanja biznisa, informiranje o finansijskoj podršci biznisu, carinskim i poreznim obavezama i drugo. Grupacija poslodavaca Tuzlanskog kantona pri Udruženju poslodavaca FBiH osnovana je prije četiri godine a okuplja osam opštinskih udruženja poslodavaca, te više od 200 pojedinačnih članica, među kojima su: Sisecam soda Lukavac, Bingo Tuzla, Menprom Tuzla, Wagner automotiv Gradačac, Profine Živinice, Solana Tuzla, Fajol d.o.o. Lukavac, Transturist  Tuzla, Kopex-Sarajlić Srebrenik, Herceg d.o.o. Srebrenik, Plasex d.o.o. Gračanica, TMD Gradačac, Rudnik Banovići, Fabrika cementa Lukavac.Opštinska Udruženja i pojedinačni članovi Grupacije zapošljavaju više od polovine zaposlenih u realnom sektoru, na području Tuzlanskog Kantona.

 

Na vrh