Aktuelno

Premijer Suljkanović otvorio naučnu konferenciju „DIEC 2019“

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljaknović je otvorio danas Drugu međunarodnu naučnu konferenciju o digitalnoj ekonomiji, „DIEC 2019“, koju je u Tuzli organizirala Internacionalna poslovno – informaciona akademija – IPIA“.

Cilj ove konferencije je da stimuliše diskusije o idejama i modelima za razvoj informacijske sigurnosti, visoke tehnologije i intelektualnog vlasništva, pametnih okruženja, tehnologija u nastajanju i multimedijskih komunikacija.

U svom obraćanju premijer Suljkanović je, uz čestitke organizatorima na uspješnom dosadašnjem radu istaknuo globalnu deficitarnost kadrova iz oblasti informacijsko komunikacijskih.

„Mi u Tuzlanskom kantonu smo svjesni važnosti i okrenuti obrazovanju IT stručnjaka, vođeni činjenicom da su oni najtraženiji kadrovi na tržištima rada u BiH i cijelom svijetu i  da se danas svaka privredna grana oslanja na upotrebu informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Tim tehnologijama moraju upravljati i razvijati ih upravo IT stručnjaci koji idu u korak s vremenom i zadnjim dostignućima u ovoj oblasti“, rekao je premijer Suljkanović i kao ilustraciju naveo da Evropska komisija očekuje da će za već od ove i naredne godine u Europskoj uniji nedostajati 900.000 IT stručnjaka, a prema podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje najtraženija zanimanja u BiH sa visokom stručnom spremom su IT inženjeri.

„Također, određeni pokazatelji iz IT sektora u Bosni i Hercegovini govore da ova grana privrede trenutno ima potrebu za oko 6.000 stručnjaka iz ove oblasti. To pred sve nas stavlja izazov na koji moramo pronaći adekvatan odgovor“, zaključio je Suljkanović, te gostima iz drugih država i iz drugih gradova, u ime Vlade Tuzlanskog kantona zaželio dobrodošlicu u Tuzlu, Tuzlanski kanton i Bosnu i Hercegovinu, te im zaželio da se tokom boravka u Tuzli ugodno osjećaju i da konferencija bude prilika za uspostavljanje novih prijateljskih, naučnih i stručnih kontakata.

Na vrh