Aktuelno

Premijer prisustvovao obilježavanju „Dana Indije“ na Univerzitetu u Tuzli

U okviru obilježavanja „Dana Indije na Univerzitetu u Tuzli“, delegacija Vlade Tuzlanskog kantona predvođena premijerom Jakubom Suljkanovićem i ministrom obrazovanja i nauke Zlatanom Muratovićem danas je prisustvovala predavanju ambasadora Indije u Bosni i Hercegovini NJ. E. Rahul-a Chhabra-e.

Tokom susreta sa Ambasadorom, premijer Suljkanović i ministar Muratović su pozdravili održavanje manifestacije „Dani Indije“ te istaknuli da je to prilika našim studentima, ali i ostalim građanima da se bolje upoznaju sa drugim kulturama i običajima. Također ukratko su predstavljeni Tuzlanski kanton i njegove osnovne karakteristike, prije svega u oblasti obrazovanja, nauke i privrede, ali i turističke i druge komparativne prednosti našeg kraja.

„Ovo je bio jedan od naših prvih susreta, koji može pokrenuti značajniju saradnju, u mnogim oblastima. Prije svega tu mislim na saradnju u oblasti obrazovanja, povezivanje našeg sa nekim od univerziteta slične profilacije u Indiji, a kako bi se omogućila i eventualna razmjena studenata, nastavnika i saradnika“, rekao je premijer Suljkanović.

Današnjem događaju na Univerzitetu u Tuzli prisustvovali su i ministar unutrašnjih poslova Husein Topčagić i ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić, koji je ovom prilikom naglasio i da je Tuzlanski kanton bogat svojom kulturno historijskom baštinom i značajnim brojem turističkih potencijala koji bi mogli biti interesantni građanima Indije.

 

Na vrh