Tuzlanski kanton

Premijer Novalić i ministar Džindić iftarili s rudarima u jami Omazići (FOTO)

Delegacije Vlade Federacije Bosne i Hercegovine na čelu s premijerom Fadilom Novalićem i Vlade Tuzlanskog kantona večeras su boravile u posjeti rudarima druge smjene u jami Omazići Rudnika mrkog uglja u Banovićima. Premijer i ministri prisustvovali su zajedničkom iftaru s rudarima.

  • Devet godina sam u ovoj firmi. Nije mi teško da postim. Navikao sam. Uvijek za iftar pravimo pauzu. Večeras je stvarno drugačije, lijepo i svečano, kazao je gostima rudar Kadrija Delić.

Domaćini su imali priliku pokazati otkopno polje i način na koji jama radi, ali i razgovarati o potrebi stalnog unaprijeđenja i humanizacije rada u jamama.

  • Prije samo godinu dana imali smo požar u ovoj jami koji je uspješno saniran zahvaljujuću upravo ovim rudarima i inženjerima koji su ih predvodili. Drago mi je da su premijer Novalić i ministar Džindić tu da vide u kojim uslovima rade rudari i siguran sam da će u budućnosti kada budu rješavali statusna pitanja rudara imati ovo u vidu, kazao je načelnik Banovića Bego Gutić.

Nakon sanacije jame od požara krajem prošle godine više od tri stotine rudara koji su privremeno radili na površinskim kopovima vratili su se u jamu Omazići.

  • Što se tiče Ministartsva i Vlade, mi stojimo uvijek na raspolaganju da prebrodimo sve krize koje smo imali i koje ćemo imati. Prije godinu dana mi smo tražili pomoć sa više strana da se ugasi požar, a čini mi se da ste zaista vi sami sebi najviše pomogli. Svjedoci smo da jama ponovo radi i Elektroprivreda sigurno računa na vas i vaše količine uglja, poručio je rudarima ministar industrije, energetike i rudarstva FBiH Nermin Džindić.

 

  • Zahvaljujem se gostima na posjeti Rudniku Banovići ali i na svemu onome što su u proteklom periodu učinili da pomognu stvarajući pravni, zakonodavni, poslovni i ambijentalni okvir u kojem poslujemo. Ovaj današnji obilazak jame Omazići i iftar sa rudarima predstavlja izraz dubokog poštovanja prema  njima te suštinskog opredjeljenja svih nas da  svako iz svog djelokruga rada učini neophodno da se poboljšaju uvjeti rada i života rudara, izjavio je Elvir Salihović, generalni direktor banovićkog Rudnika.

 

  • Nikada nisam bio u jednom rudniku. Htio sam se upoznati s vašim radom. Mi smo shvatili značaj ovih ruda i toga što je sve pokupilo, a struja još nije. Gledat ćemo da pored pritisaka iz Evropske unije da se to smanji mi donekle ipak sačuvamo proizvodnju struje iz uglja i kad budemo donosili odluke o rudnicima da to bude krajnje ljudski, kazao je u obraćanju premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

 

S rudarima su večeras u Jami na dubini od 300 metara zajedno iftarili i Edin Duraković, ministar privrede TK i ministar za boračka pitanja u kantonalnoj Vladi Zoran Blagojević.

 

foto by Triton produkcija


Komentari

Na vrh