Premijer Hodžić:Tuzlaci trebaju biti ponosni na 78 godina kontinuiteta provođenja principa zajedničkog življenja i antifašizma

02.10.2021. 


Dan oslobođenja Tuzle 2. oktobar obilježen je danas svečano odavanjem počasti i polaganjem cvijeća i vijenaca na spomen obilježjima Josipu Brozu Titu i narodnim herojima, partizanskim brigadama, Zlatnim ljiljanima,  poginulim braniteljima Tuzle i BiH 1992. – 1995 i civilnim žrtvama rata na Slanoj Banji u Tuzli, gdje su vijence između ostalih položile delegacije Vlade  i Skupštine Tuzlanskog kantona.

Vijence su položili  premijer TK, Kadrija Hodžić, ministar finansija TK Vedran Lakić, ministar obrazovanja i nauke TK Elvis Baraković, ministar privrede TK Mevludin Hodžić, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK Esad Džidić,  predsjednik Skupštine TK Slađan Ilić i zamjenica predsjednika Skupštine TK Vedrana Petrović.

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić prilikom svečanog obilježavanja Dana oslobođenja Tuzle izjavio je, da je 78 godina zajedničkog obrasca življenja,  uporne borbe protiv različitih oblika fašizma koji se javljaju i danas  snažan doprinos Tuzlanki i Tuzlaka općim civilizacijskim vrijednostima.

„Antifašistički kontinuitet u Tuzli je među jedinstvenim gradovima, gotovo da nema grada na Balkanu koji na ovako  kontinuiran  način promovira vrijednosti zajedničkog življenja“,kazao je premijer Hodžić, napomenuvši da kontinuitet Tuzlaka u toj borbi traje proteklih 120 godina, kroz radnički i sindikalni pokret, kroz vrijednosti koje su zajedno promovirali Leonardo Banker, Mitar Trifunović Učo, Pašaga Mandžić.

Uputivši Tuzlankama i Tuzlacima čestitke povodom današnjeg praznika premijer Hodžić je poručio, da trebaju biti ponosni na tako dugom kontinutetu  promoviranja i provođenja principa zajedničkog življenja.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović ovom prilikom je kazao da je fašizam  vječita opasnost i da mu anfifašizam mora uvijek biti suprostavljen.

„Greška je što se smatra da je fašizam pobijeđen 9. maja 1945. godine  za sva vremena. Mi smo 1992. godine bili žrtve novog fašizma u Evropi, školskog primjera fašizma, agresije na zemlju, ubijanje civila, osnivanje logora. Tako da moramo biti odlučniji u odbrani principa antifašizma i njegovati to u spomeničkoj, manifestacionoj kulturi, školskim programima, ne smijemo dopustiti da prevlada neistina“poručio je Imamović.

U povodu obilježavanja 2. oktobra- Dana oslobođenja Tuzle upriličena je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Tuzle na kojoj su pored izvršne i zakonodavne vlasti Tuzle  prisustvovale delegacije Vlade i Skupštine TK, kao i bivši predsjednik  R Hrvatske Stipe Mesić, počasni građanin Tuzle.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!