Business

Premijer Halilagić se zahvalio Upravi ASA banke za očuvanje stabilnosti bankarskog sistema BiH

Povodom preuzimanja Sberbanke u Federaciji Bosne i Hercegovine premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić primio je danas u posjetu predsjednika Uprave ASA Banke Samira Mustafića. Kako je danas rečeno, ovom akvizicijom ASA Banka postaje treća najveća banka u Bosni i Hercegovini, a posebnu simboliku nosi činjeni da je preuzimanje banke upriličeno 1. marta 2022. godine na Dan nezavisnosti BiH. Premijer Halilagić je predsjedniku Mustafiću i cijeloj Upravi Banke čestitao na ovom značajnom poslovnom uspjehu s jedne strane, te se zahvalio za opredjeljenje da ovakvim poslovnim potezom zaštite građane Bosne i Hercegovine, dosadašnje komitente Sberbanke.

 

„Logično je da ako u Sloveniji NLB banka kupuje Sberbanku, u Hrvatskoj Poštanska banka, u Srbiji AIK banka, da i u BiH domaći kapital dođe do izražaja da i mi u ovoj državi preuzmemo odgovornost u svoje ruke, da jačamo i da jedni drugima budemo faktor stabilnosti i podrške. Banka je jako bitan faktor stabilnosti i mi smo to pokazali ovom transakcijom, svoje kapacitete i mogućnosti. Svi klijenti imaju svoj novac na raspolaganju i to više nije tema. Tema je kako ćemo zajedno rasti, razvijati se, davati nove kredite, praviti naše okruženje prosperitetnijim”, kazao je Mustafić, dodajući i da svi uposlenici Sberbanke ostaju raditi u ASA Banci što je dodatni doprinos stabilnosti svakohg pojedinca koji je bio u konekciji sa prethodnom bankom.

 

 

Premijer Halilagić je izrazio zadovoljstvo ovakvim postupanjem domaćih poduzetnika, koji su preuzimanjem značajnih poslovnih rizika pokazali značajan patriotizam i opredjeljenost ka zaštiti građana Bosne i Hercegovine.

 

„Takvo postupanje pokazuje jednu veoma značajnu društvenu odgovornost i na takvom postupanju mi smo banci izuzetno zahvalni. Ovim su pokazali da su faktor stabilnosti i partner na koga se budući klijenti mogu u potpunosti osloniti. Također, raduje me i činjenica da ovim jedna domaća banka značajno širi svoju mrežu poslovnica, bankomata i drugih usluga za građane našeg kantona“, kazao je premijer Halilagić.

 

 

Na kraju je izražena spremnost Banke da podrže realizaciju projekata Kantonalne Vlade i time pomognu razvoj privrede i Kantona u cjelini.

Uz premijera Halilagića i predsjednika Uprave Mustafića, današnjem sastanku su prisustvovali i ministar finansija TK Suad Mustajbašić, pomoćnica ministra privrede za razvoj Erna Kusturica, te direktor Tuzlanskog regionalnog centra ASA Banke Armin Škrbo.

Na vrh