Tuzlanski kanton

Premijer Halilagić se susreo sa Diegom Ariom i članovima VKBI

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti žrtvama stradalim na tuzlanskoj Kapiji, premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića posjetili su danas članovi Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca sa bivšim ambasadorom Venecuele u UN i bivšim predsjednik Vijeća sigurnosti UN-a tokom agresije na BiH 92-95 Diegom Ariom (Diego Arria).

„Izuzetna je čast i zadovoljstvo primiti u posjetu članove ove uvažene delegacije. Posebna je čast i zadovoljstvo susresti se sa gospodinom Arriom, te imati priliku uživo mu se zahvaliti na podršci koju je pružio Bosni i Hercegovini tokom i poslije agresije na Bosnu i Hercegovinu. On je jedan od onih koji su bili uz Bosnu i Hercegovinu u, za nas, izuzetno teškom vremenu, a mi mu to nikada ne možemo i ne smijemo zaboraviti“ kazao je premijer Halilagić, te se Ambasadoru zahvalio i za izdavanje knjige „Usporeni genocid u Bosni“.

Izdavanje ove knjige na Bosanskom jeziku povjereno je Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca. Knjiga je autentično svjedočenje o politici Ujedinjenih nacija, posebno Sekretarijatu i Vijeću sigurnosti, UNPROFOR-u, UNHCR-u od 1992-1995. godine. Ona je relevantno svjedočenje o njegovoj borbi da se osigura da genocid i drugi oblici zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava ne bi i dalje razarali međunarodni poredak, rečeno je tokom promocije Knjige u Sarajevu.

„Knjiga „Usporeni genocid u Bosni“ je jedno od najznačajnijih svjedočenja koje je Bosna i Hercegovina dobila u posljednjih 30 godina. Ona je potvrda nekih naših osjećanja iz tog vremena, o čemu smo mogli samo naslućivati“, rekao je danas potpredsjednik Regionalnog odbora Vijeća Amir Karić.

„Ova knjiga ima jednu vrijednost, a to je što je ona nezavisna, istinita, sa istinitim prikazom onoga u čemu sam ja sudjelovao, u čemu sam bio aktivan. Čuo sam da će biti mnogo knjiga o tragediji u BiH, ali niti jedna neće imati insajdera, onoga ko je bio iza zatvorenih vrata i koji će svjedočiti onome što se dešavalo“, kazao je danas Arria.

„Bosna i Hercegovina danas nema prijatelja kakvi ste u to vrijeme to bili Vi i nažalost i oni koji je danas brane ne rade to na baš adekvatan način“, kazao je premijer Halialgić ambasadoru Arii, nakon što se upoznao sa tematikom Knjige, te načinom i razlozima zbog kojih je nastala.

 

Tokom sastanka ukratko se razgovaralo i o drugim projektima koje Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca realizira i, imajući u vidu da su aktivnosti Vijeća od iznimnog značaja za državu Bosnu i Hercegovinu, premijer Halilagić je obećao podršku Vlade TK budućim projektima.

U ime Vijeća današnjem sastanku su prisustvovali predsjednik, potpredsjednik i generalni sekretar Regionalnog odbora UVKBI Elmir Jahić, Amir Karić i Emir Zlatar, te akademik Abdulah Sidran.

 

Na vrh