Tuzlanski kanton

Premijer Halilagić primio u posjetu Azema Vlasija

Azem Vlasi, Titov prvi omladinac i zadnji politički zatvorenik u Jugoslaviji će danas je u 18 sati, u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli bio prvi sudionik serije javnih tribina po nazivom „Četvrtkom u 18 sati“, koncipiranih  kao javni dijalog poznatih ličnosti iz regije sa građanima.

Tim povodom prijem za gospodina Vlasija upriličio je premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić. Uz izraze dobrodošlice, premijer Halilagić je predstavio Tuzlanski kanton, te koncept rada i aktivnosti koje je Vlada u ovom sazivu realizirala tokom posljednjih 10 mjeseci.

Vlasi je istaknuo da Bosnu i Hercegovinu, ali posebno Tuzlu doživljava „svojom“, jer je u Tuzli prije 49 godina služio obavezni vojni rok.

„Dobro poznajem Bosnu i Hercegovinu i prilike, a percepcija Tuzlanskog kantona je izuzetno pozitivna. Nažalost ovakva Bosna i Hercegovina, u „luđačkoj košulji“ je proizvod međunarodne zajednice i Sjedinjenih Američkih Država i kao takve, Sjedinjene Američke Države treba da je štite dok se ne transformira u funkcionalnu državu“, iznio je Vladi sublimaciju ideje večerašnje posebno akcentirajući svoj prijateljski odnos prema Bosni i Hercegovini. „Oni građani Bosne i Hercegovine, koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju svojom jedinom domovinom su na višem civilizacijskom nivou, a preživjet će Bosna i ove druge“ zaključio je Vlasi.

Premijer Halilagić se zahvalio Vlasiju na dolasku u Tuzlu i Tuzlanski kantonu, te na iskrenom prijateljskom odnosu kojeg gaji i kojeg javno ističe. Također, premijer je pohvalio aktivnosti Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, koji je u prethodnom periodu intenzivirao svoj rad i funkciju, a kao rezultat čega je pokrenut i ovaj serijal javnih tribina.

Tokom današnjeg sastanka izražena je obostrana spremnost, te je ukazano i na neophodnost uspostave snažnije privredne saradnje Tuzlanskog kantona i Kosova.

Današnji susret premijer je iskoristio da gospodinu Vlasiju uruči simboličan poklon, bakrorez kipa, kandelabera Franje Ledera, koji, prema određenim tumačenjima simbolizira rudara koji nosi kristal soli.

Na vrh