Kult(ura)

Premijer Halilagić podržao organizaciju 14. festivala sevdalinke

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić upriličio je prijem za predstavnike Udruženja muzičkih umjetnika povodom predstojećeg 14. festivala sevdalinke.

Sevdalinka, kao bosanskohercegovačka nematerijalna baština, mora biti sačuvana u svom izvornom obliku, istaknuto je tokom razgovora, a osnovni cilj i zadatak, kako Udruženja, tako i samog Festivala sevdalinke je afirmacija i očuvanju sevdalinke, kroz zadržavanje orginalnog izvođenja i promovisanja kako u Bosni i Hercegovini, tako i van njenih granica, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Tuzlanskog kantona.

Predsjednica Udruženja Ramiza Milkunić kazala je da su organizacijom četrnaest Festivala uspješno ostvarili svoj glavni cilj.

– Skrenuli smo pažnju javnosti i svih relevantnih subjekata na važnost i značaj sevdalinke kao našeg izvornog nematerijalnog kulturnog blaga. Ovaj projekt je od iznimno velikog značaja ne samo za Tuzlanski kanton i Grad Tuzlu, nego i za državu BiH, region i šire. Projekat Festivala je svojim dugogodišnjim aktivnostima i procesom nominacije sevdalinke na UNESCO listu kao i činjenice da je pod pokroviteljstvom UNESCO-a, izazvao veliko interesovanje javnosti – kazala je Milkunić, akcentirajući da je Udruženje pripremilo i predalo nominacijski fajl koji sadrži veliki obim potrebnih dokumenata, arhivske građe kao i film koji je rađen sa ciljem prezentiranja sevdalinke i tradicije BiH.

Premijer Halilagić je uputio čestitke svima koji već godinama uspješno rade na ovom izuzetnom projektu koji na najbolji način čuva našu muzičku tradiciju.

– Sevdalinka je naše kulturno-historijsko naslijeđe i bogatstvo koje imamo. U prilici smo i svjedočimo da se mnogi u okruženju, svjesni njene kvalitete, bore i prisvajaju sevdalinku, relativizirajući njeno porijeklo, što ne smijemo dopustiti. Ova manifestacija je jedan od brendova Tuzlanskog kantona i dužnost je Vlade Tuzlanskog kantona da uvaži njene potrebe i pomogne njeno održavanje. Time, uz prezentaciju ovog muzičkog žanra u njegovom punom obimu i sjaju, pravimo i jedan blagi pozitivan pritisak na sve one koji su u poziciji i koji odlučuju o uvrštavanju na UNESCO-ovu listu – zaključio je Halilagić.

Na vrh