Business

Premijer Halilagić otvorio kompleks Muška voda u Kladnju

Svečanim presijecanjem vrpce premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, danas je u društvu načelnika Općine Kladanj Jusufa Čavkunovića i direktora i vlasnika kompleksa „Muška voda“ Kasima Selimovića otvorio ovaj rekonstruisani sportsko – rekreaciono – turistički kompleks.

Hotel i kompleks „Muška voda“ je od centra Kladnja udaljen oko 10 kilometara, a u ranijem periodu imao je funkciju zračne banje. Njegovom rekonstrukcijom i ponovnim otvaranjem danas počinje novo doba revitalizacije turizma u Kladnju, ali i značajno proširenje turističkih kapaciteta Tuzlanskog kantona. Raniji kapaciteti Muške vode bili su prepoznati mnogo dalje od Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine. Mnoge sportske ekipe sa područja cijele bivše Jugoslavije dolazile su u Kladanj na visinske pripreme. Također, prema nekadašnjem nastavnom planu i programu obrazovnog sistema, za učenike osnovnih škola u ovom kompleksu organizirane su i višednevne „škole u prirodi“.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je kazao da prijašnje korištenje ovog kompleksa može i treba biti osnova za njegovu revitalizaciju, ali postoji i značajan prostor da se sve to i unaprijedi. Bungalovi, lovačka kuća, skijaška staza, igrališta za fudbal, košarku, odbojku i rukomet, više nego solidna su osnova za dalji razvoj.

 

U tom smislu, u svom obraćanju premijer Halilagić se zahvalio gospodinu Selimoviću na iskazanom interesu i želji da se očuva vrijednost i prošire postojeći kapaciteti „Muške vode“.

„Naša želja je da se kompleks „Muška voda“ na Konjuhu što prije, u svom punom kapacitetu i sjaju ponovo stavi u funkciju. Drago nam je da je investitor, gospodin Selimović prepoznao ovaj potencijal i odlučio se zadržati djelatnost, otvoriti nova radna mjesta i zaposliti radnike, a građanima prvenstveno Tuzlanskog kantona, ali i drugima, omogući da tokom cijele godine mogu uživati u prirodnom bogatstvu i sadržajima koje nudi ovaj kompleks. U to ime, hvala mu što je „Muškoj vodi“ podario novi život i radi na obnovi ovog značajnog brenda Tuzlanskog kantona, ali i Bosne i Hercegovine u cjelini.

Pristupni put koji vodi do Kompleksa Vlada TK je proglasila od značaja za ovaj kanton te se sa značajnim sredstvima krenulo u njegovu rekonstrukciju.

„Obnova putne infrastrukture je jedan od prioriteta ove Vlade. Osim razbijanja putne blokade našeg kantona, prepoznali smo i naše strateške potencijale, bisere, kojima da bi zasjali punim sjajem trebamo stvoriti kvalitetne preduslove za razvoj. Jedan od takvih slučajeva je i kompleks „Muška voda“, gdje je jedan od značajnih preduslova njegovog daljeg razvoja, upravo kvalitetna pristupna cesta. S tim u vezi, u završnoj fazi je naša inicijativa da se ova cesta prekategoriše u regionalnu cestu, što će stvoriti pretpostavke za buduća značajnija ulaganja Tuzlanskog kantona u ovaj putni pravac“, kazao je premijer Halilagić.

Osim sportsko – rekreacionog kompleksa premijer Halilagić je pozvao i na revitalizaciju izvorišta „Muška voda“ koje je upotpunjivalo turističku ponudu, nudilo proizvod i stvaralo novu vrijednost. „Također, ulaganje u Djevojačku pećinu, uz ovaj hotelski kompleks sada ima mnogo više smisla, jer ne sumnjamo da će se ovi turistički potencijali međusobno nadopunjivati i međusobno pomagati ukupni razvoj“, kazao je premijer Halilagić, jer „Muška voda je motor razvoja u oblasti turizma i ugostiteljstva kako kladanjske regije, tako i cijelog Kantona, te u njegovom daljem prosperitetu investitor će imati našu puno podršku i razumijevanje, zaključio je premijer Halilagić.

Komentari
Na vrh