Eventi

Premijer Halilagić otvorio izložbu fotografija „Grobnice – dokaz genocida u Srebrenici”

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić otvorio je jučer izložbu fotografija „Grobnice – dokaz genocida u Srebrenici”, autora Ahmeta Bajrića Blicka. Na 60 fotografija, premijerno prikazanih bosanskohercegovačkoj javnosti, ovjekovječeni su trenuci ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava genocida iz masovnih grobnica koje su locirane u Srebrenici i okolini. Fotografije su nastale u periodu od 1997. do 2015. godine.

„Izložene fotografije su odabir od velikog broja njih, a nastale su na masovnim grobnicama u Srebrenici, Kozluku, Kamenici, Snagovu, Crnom Vrhu, Potočarima, Skenalina i Vlasenici. Riječ je o najupečatljivijim fotografijama koje izvorno prikazuju sve strahote koje su nastale kao posljedica počinjenog genocida. Nije bilo lako prisustvovati svim tim scenama, a sve ove fotografije su dokaz da je u Srebrenici počinjen genocid“, kazao je autor Bajrić, ističući da su scene poprilično “teške”.

Fotografije prikazuju otkopavanje žrtava rata, skelete, predmete pomoću kojih su neke od žrtava identifikovane – preko odjeće i obuće koje su nosile kobnog dana pogubljenja, satova, zlatnih zuba itd. kao i prisustvo bivšeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (Paddy Ashdown) iskopavanjima grobnica – što je u jednu ruku pokazatelj da je međunarodna zajednica priznala da se genocid u Srebrenici desio i da su svjesni potrebe sankcionisanja agresora. Cilj izložbe je posjetiti na žrtve rata, odati im počast i sjetiti se svih nedužnih žrtava proteklog rata. Cilj je također i poslati poruku da nehumanost nikada neće biti odgovor na bilo koje pitanje koje se eventualno može ispriječiti kao prepreka između država. Namjera je prikazati navedene ciljeve kroz fotografije koje je rijetko ko snimio osim Ahmeta.

„Kažu da fotografija govori više od hiljadu riječi. Zamislite koliko nam je riječi Ahmet Bajrić poručio i poslao kroz sve ove godine. Svaki juli kod nas budi emocije, tjeskobu i nelagodu. Moramo shvatiti i prihvatiti da su ove fotografije dokaz o počinjenom genocidu nad Bošnjacima“ kazao je premijer Halilagić prilikom otvorenja izložbe.

 

Na vrh