Aktuelno

Premijer Gutić potpisao donorsku karticu

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić susreo se danas sa predstavnicima Udruženja dijaliziranih i svih transplantiranih bolesnika TK, te Donorske mreže u BiH. Ovom prilikom potpredsjednica Udruženja Eldina Softić je prezentirala rad Udruženja i ciljeve za koje se zalažu, te istaknule izazove i poteškoće s kojima se u svom humanom radu zalažu.

„Udruženje, između ostalog, obuhvata pacijente koji se nalaze na hroničnom programu hemodijalize u TK, a na našem kantonu takvih je oko 250 pacijenata. Također, članovi Udruženja su i svi transplantirani, ali i oni koji čekaju transplantaciju“ istaknuto je danas. Također akcentirana je uloga Udruženja u procesu donošenja izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji organa/tkiva u FBiH. Izmjenama i dopunama ovog Zakona, stvara se mogućnost za povećanje broja transplantacija u našoj zemlji i omogućava se našim ljudima da operacije obave ovdje besplatno, a ne u inostranstvu, za  stotine hiljada KM, istaknuto je tokom sastanka. Također, jedna od značajnijih aktivnosti koja je realizirana u proteklom periodu jeste potpisivanje donorskih kartica.

Predsjednik donorske mreže Senaid Trnačević je ovom prilikom ukazao da je transplantacija bubrega inače znatno ekonomičnija u poređenju sa održavanjem sistema dijaliza.

„Analizirajući godišnje troškove dijalize po jednom pacijentu i poredeći ih sa ukupnim troškovima transplantacije, jednostavno je vidljiva ekonomičnost transplant programa, da ne govorimo o neuporedivo kvalitetnijem životu bolesnika nakon izvršene transplantacije“, rekao je profesor Trnačević, ističući ogromno iskustvo i lidersku poziciju koju u ovoj oblasti ima Univerzitetski klinički centar u Tuzli.

Na kraju sastanka zaključeno je da je najveća prepreka većem broju transplantacije ustvari nedostatak donora. S tim u vezi, a imajuću u vidu i sve ono što je Udruženje do sada samostalno realiziralo, te humane ciljeve za koje se zalažu, premijer Gutić je tokom današnjeg sastanka izrazio podršku daljem radu Udruženja i Donorske mreže, a u pogledu provođenja medijske i drugih oblika kampanje koja će za cilj imati osvještenje stanovništva o blagodetima koje pruža transplant program.

Potpisujući donorsku karticu premijer Gutić je i praktično pokazao svoje opredjeljenje ka realizaciji i omasovljenju ovog programa.

Današnjem sastanku osim premijera Gutića, predsjednika Donorske mreže BiH Trnačevića i potpredsjednice Udruženja Softić, prisustvovali su ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić, te članice Upravnog odbora Udruženja Ifeta Karić i Suada Kikanović.

Na vrh