BiH

PREDVODIO REIS KAVAZOVIĆ U Potočarima klanjana dženaza za 14 žrtava genocida

U Memorijalnom centru u Potočarima klanjana je dženaza za 14 žrtava genocida nakon čega je počeo ukop žrtava u mezarju Potočara. Prije dženaza namaza izveden je “Srebrenički inferno”. Dženazi je prisustvovao nekoliko hiljada ljudi.

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović predvodio je dženazu, te je održao i kratki govor.

 

“Genocid u Srebrenici je kamen međaš naše budućnosti. Ovdje smo da se sjećamo i uputimo dove. Ali ovdje smo i da obnovimo zavjet Bogu da više nikad nećemo dozvoliti da nekažnjen počini zločin. Da ćemo našu zemlju učiniti ponosnom. Izdignimo se iznad pohlepe i sebičnosti. Mi ne gubimo nadu u hrabrost sinova i kćeri bosanskih. Nećemo dopustiti nečasnima da nas obeshrabre na putu ka istini. Ako budemo vjerovali da nas samo istina može izbaviti pronaći ćemo svoj put ka ozdravljenju”, kazao je reisul-ulema Husein ef. Kavazović.

„I danas smo ovdje, u posjeti našim šehidima, u moru bijelih nišana, koji nas podsjećaju na čistoću njihovih duša i nevinost njihovih srca. Ovdje smo zbog njih, da ih se sjećamo i upućujemo dove Svevišnjem za njih. Ali, ovdje smo i zbog nas živih, da obnovimo zavjet Bogu, očevima i zemlji, da više nikada nećemo nikome dozvoliti da nekažnjen počini zločin genocida nad našim narodom. Ovdje smo da se zavjetujemo da ćemo našu zemlju učiniti slobodnom, snažnom i ponosnom, mjestom mira i suživota svih njenih ljudi“, kazao je u obraćanju reisul-ulema Kavazović.

Reisul-ulema je pozvao da se zagledamo u bijele nišane, njihovo uspravno i gordo stajanje.

„To su uskličnici koji nas opominju. Izdignimo se iznad naše prizemne sebičnosti, pohlepe i umišljenosti. Neka njihova bjelina bude dovoljno snažna i inspirativna za nas da svoje male živote učinimo velikim i snažnim kotačima našeg mira, sigurnosti i budućnosti. U onome što vidimo ispred nas je ono što nas čeka, ako ne budemo brinuli o sebi. Mi ne gubimo nadu u hrabrost sinova i kćeri bosanskih, u Božiju milost i historijsku pravdu. I zato nećemo dopustiti nečasnima da nas obeshrabre na putu istine“, naglasio je reisul-ulema.

On je akcentirao da Srebrenica jeste mjesto našeg stradanja, ali da je zajedno možemo učiniti mjestom mira; mjestom nade i ohrabrenja za sve nas; mjestom istine za žrtve i pravdom za zločince i za one koji ih štite i veličaju.

„Ako budemo vjerovali da nas samo istina može izbaviti, pronaći ćemo svoj put ka ozdravljenju. Pozivamo i one koji nose moralnu odgovornost za počinjeni zločin da i sami pronađu snagu u sebi i hrabro i javno stanu na stranu istine i pravde“, poručio je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Na vrh