Tuzla

Predstavnici vjerskih zajednica i crkava u posjeti vjernicima

Predstavnici tuzlanskih vjerskih zajednica i crkava u utorak 12. aprila 2022. godine posjetili su nekoliko parohijana i džematlija.  Vjernike su posjetili glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, jerej Nikola Čeketić, fra. Franjo Ninić i predsjednica Jevrejske opštine Tuzla Marina Rajner.

  • Ideja za ovu posjetu prisutna je već neko vrijeme i drago nam je da smo je realizovali baš u ovom mjesecu kada se svake sedmice obilježava jedan od blagdana i kod muslimana, i katolika, pravoslavnih ali i Jevreja. Predblaganski dani, kao i dani mubarek ramazana su uvijek dobra prilika za susrete, razgovore i lijepu riječ – kazao je glavni imam Huskanović.

Džematlije i parohijani nisu krili radost povodom ove posjete. Rado su govorili o tome kako provode dane ramazana, ali i dane kad se pripremaju za velike blagdane koji obilježavaju. Iskazivali su zahvalnost i radost zbog ove geste, kao i nadu da će ove posjete potaći druge da uvijek radost blagdana dijelimo jedni s drugima i na taj način jačamo komšijske i međuljudske odnose.

Članica Jevrejske zajednice u Tuzli Frida Čorbić sa gostima je razgovarala o svom porijeklu, porodici koja je došla u Tuzli oko Prvog svjetskog rata, potom njihovim prvim godinama života i daljim životnim okolnostima. Frida je evocirala i neka svoja sjećanja na djetinjstvo i mladost, te ih rado podijelila s gostima.

O dobrim komšijskim odnosima i brizi komšija za njih posebno su govorili bračni par Radinka i Jovan Stejpanović iz Sepetara. Radinka u razgovoru ističe kako džematlije ovog tuzlanskog džemata obraćaju posebnu pažnju i pohvalan odnos spram njih. Rado su im pri ruci u svakodnevnim poslovima, odlasku u kupovinu, košenju i uređenju dvorišta što je njima od velikog značaja u penzionerskim danima.

Posjeta parohijanki Ljubi Matanović protekla je u ugodnom raspoloženju i razgovoru. Ljuba je govorila o životnim okolnostima, porodici i značaju vjere i crkve u njenom životu. Zahvalila se što je posjeta bila upriličena baš njoj.


Komentari
Na vrh