BiH

Predstavnici Udruženja žrtava iz BiH sutra pred Sudom i Tužilaštvom: Prestanite sa reciklažom predmeta ratnih zločina!

U srijedu, 8. februara 2023. godine u 12:00 sati, predstavnici Udruženja žrtava iz Bosne i Hercegovine, okupit će se ispred Suda i Tužilaštva BiH.

“Cilj našeg okupljanja jeste uputiti poruku Tužilaštvu BiH da prestane sa reciklažom predmeta ratnih zločina, da je sramotna činjenica da ni nakon 19 godina nemamo niti jedne optužnice za opsadu: Sarajeva, Goražda, Bihaća…, gradova u kojima je ubijeno na stotine nevinh civila, ali i činjenice da su to bile zaštićene zone UN-a.

 

Također, želimo upozoriti na ne sprovođenje Strategije za procesuiranje ratnih zločina, posebno Anexa B u kojem je sadržana i A lista MKSJ. Isto tako je sramotno da za 19 godina rada Suda i Tužilaštva BiH imamo samo jednu pravosnažnu presudu za genocid u Srebrenici”, saopćejo je.

Inače, ovo okupljanje desit će se prije suđenja poznatog kao slučaj ‘Dobrovoljačka’, gdje Tužilaštvo BiH u ovom postupku dokazuje da Alija Izetbegović nije bio zarobljenik, te da kolona nije bila legitiman vojni cilj!

Podsjećamo, optužnicu je pisao sadašnji glavni tužioc Milanko Kajganić, zajedno s postupajućim tužiocem Milanom Vukojičićem.

Dobar dio optužnice je na ekavici što ukazuje na preuzimanje dijelova od srbijanskih institucija, ali Sud BiH je takvu optužnicu potvrdio, a naknadno nije udovoljio ni na zahtjeve odbrana da se optužnica napiše na bosanskom jeziku.

Na vrh