BiH

Predstavnici NVO i akademske zajednice OHR-u predstavili prijedlog deblokade BiH

Predstavnici nevladinih organizacija i akademske zajednice okupljeni oko ‘Deklaracije za ustavne i druge reforme u Bosni i Hercegovini na putu u EU i NATO’ su zamjeniku visokog predstavnika u BiH (OHR) Tobiasu Privitellieu prezentirali usuglašen i konkretan prijedlog koji se odnosi na izbor delegata u Dom naroda FBiH, prijedlog deblokade prilikom izbora i smjenjivanja predsjednika/potpredsjednika FBiH, te izbora sudija Ustavnog suda FBiH.

Predstavnici Foruma parlamentaraca BiH 1990, Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatskog narodnog vijeća, Srpskog građanskog vijeća, Jevrejskog KPD La Benevolencija, Udruge Hrvatski dom, Centra za promociju civilinog društva, Akademije nauka i umjetnosti BiH, te apelant pred Evropskim sudom za ljudska prava Jakob Finci i predstavnik grupe nezavisnih intelektualaca akademik Abdulah Sidran, naglasili su da se njihov prijedlog temelji na postojećem zakonodavnom okviru.

Istakli su da prijedlog ne dovodi do novih etno-teritorijalnih podjela. Temelji se na izbornom ali i etničkom legalitetu i legitimitetu izabranih članova skupština i Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, odredbi Ustava FBIH o izboru delegata iz kantona kao i Uputstva CIK BiH iz 2018. godine te ni na koji način ne dovodi u pitanje izborni process koji je u toku.

 

 

Civilne organizacije ponovile su svoj stav da se odmah nakon izbora nužno mora pristupiti izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine i niza zakona kako bi se prije svega provele presude Evropskog suda za ljudska prava jer se radi o međunarodno pravnim obavezama BiH ali i OHR-a, jer je dejtonskim Ustavom propisano da Evropska konvencija o ljudskim pravima ima direktnu primjenu i da je iznad svakog drugog prava u Bosni i Hercegovini.

Nakon gotovo dvosatnog razgovora zaključeno je da se razgovor između OHR-a i predstavnika organizacija civilnog društva i akademske zajednice nastavi u što skorije vrijeme, odmah po upoznavanju visokog predstavnika Christiana Schmidta i pravnog Odjela OHR-a s iznesenim prijedlozima, saopćeno je iz Foruma parlamentaraca BiH 1990.

 

 

Na vrh