Kult(ura)

Predstava “Tri prikazivanja Boga” Narodnog pozorišta Tuzla na XXIII festivalu bh drame osvojila je tri nagrade

TRI VAŽNE NAGRADE ZA NARODNO POZORIŠTE TUZLA NA XXIII FESTIVALU BH DRAME ZENICA

 

Ansambl Narodnog pozorišta Tuzla je na ovogodišnjem Festivalu bh drame u Zenici u takmičarskom dijelu festivala učestvovalo sa predstavom „Tri prikazivanja Boga“, autora i reditelja Aleša Kurta i osvojilo tri važne nagrade.

Narodnom pozorištu Tuzla dodijeljene su sljedeće nagrade: nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Alešu Kurtu, nagrada „Antun Marinić“ za najbolji scenski pokret dodijeljena je Belmi Lizde-Kurt, a specijalna nagrada za kolektivnu glumačku igru dobio je ansambl predstave „Tri prikazivanja Boga“. Ove nagrade su potvrdile trud i predanost radu ansambla Narodnog pozorišta Tuzla, ali i posebnost estetike autorskog tima predstave.  Na ovogodišnjem Festivalu dodijeljeno je ukupno petnaest nagrada, a u takmičarskom dijelu programa izvedene su predstave: “Kiselina” u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. i Scene MESS, “Jedan je Muhamed Ali” u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, “Sanjao sam da sam se probudio” u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, “Režim iscjeljenja” u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, “Stotinu malih smrti” u produkciji Sarajevskog ratnog teatra – SARTR, “Mali ratovi i kabine Zare” u korpodukciji Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka i Sterijinog pozorja Novi Sad i “Tri prikazivanja Boga” u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla.

Glavnu nagradu Festivala bosanskohercegovačke drame za najbolju predstavu u cjelini dobila je predstava „Kiselina“ autorice Asje Krsmanović i u režiji Nermina Hamzagića.

Stručni žiri su činila tri člana – teatrologinja, dramaturginja i rediteljica Dubravka Zrnčić-Kulenović, pisac Darko Cvijetić i dramaturg Dragan Komadina.

Predstava „Tri prikazivanja Boga“ će svoje takmičarsko putovanje nastaviti na 43. Pozorišnim/ kazališnim igrama BiH u Jajcu, a upravo ovoj predstavi je i pripala čast da otvori ovogodišnje Igre.

Ova predstava je ironijski prikaz nekih od najstrašnijih dijelova istorije XX vijeka – bitke za Staljingrad, Koncentracijskog logora Auschwitz i Golog otoka. Dakle, u pitanju je drama o krajnjim granicama čovjeka, na tri različita mjesta u kojima se dešavaju tri raličita užasa.

Glumački ansambl predstave „Tri prikazivanja Boga“ čine: Boris Balta, Elmir Krivalić, Ivana Perkunić Mešalić, Adnan Omerović, Mirza Pinjić, Siniša Udovičić, Irma Zukić i Edis Žilić.

Predstava „Tri prikazivanja Boga“ na sceni Narodnog pozorišta Tuzla će se ponovo izvesti već u četvrtak, 13. juna u 19,30 sati.

 

Informacije i rezervacije ulaznica mogu se izvršiti na brojeve telefona 035 251 645; 064 43 55 704 ili na email adresu rezervacije@nptz.ba

 

Fotografije – Naša Riječ

Na vrh