Aktuelno

Predsjedništvo BiH donijelo 18 zaključaka u vezi s virusom Covid-19

Na današnjoj vanrednoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine doneseno je 18 zaključaka o mjerama u svrhu sprečavanja širenja novog koronavirusa Covid-19 od kojeg su u BiH oboljele 24 osobe, a oko 2.000 osoba je pod nadzorom.

Zahtjev za održavanje sjednice uputio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, a sjednici je prisustvovao član Predsjedništva Milorad Dodik dok je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić predsjedavao sjednicom putem videolinka iz izolacije, gdje se nalazi od povratka iz Kanade.

Kako je novinarima nakon sjednice potvrdio Džaferović, svi autoriteti svih nivoa vlasti su bili na sjednici i oni su informirali članove Predsjedništva o stanju i mjerama poduzetim u vezi s pandemijom koronavirusa.

Pozvao je građane da se pridržavaju preporuka nadležnih institucija koje upravljaju ovom krizom, a bh. građanima koji imaju boravište u drugim zemljama, posebno zemlja koje su pogođene pandemijom, savjetovano je da bez prijeke potrebe ne dolaze u BiH.

– Oni koji budu morali doći u BiH onda će se prema njima primjenjivati karantena na graničnim prijelazima i to će pitanje detaljnije riješiti Vijeće ministara BIH – pojasnio je Džaferović.

Nakon što su entitetske vlade proglasile vanredno stanje i stanje nesreće, izrazio je očekivanje da će Vijeće ministara na sutrašnjoj sjednici uraditi isto i na nivou BiH, čime bi se promijenilo mnogo stvari i pojednostavile procedure te pomoglo da se BiH efikasnije nosi s tim problemom.

Zatraženo je, dodao je Džaferović, ograničavanje broja graničnih prijelaza preko kojih će prolaziti ljudi i roba kako bi se održao život i funkcioniranje, a konačnu odluku o tome trebalo bi također donijeti Vijeće ministara.

Podržana je ideja da se na tim graničnim prijelazima uspostavi karantena i da se Oružane snage stave u tu funkciju i one će biti odgovorne samo za to, a ostale stvari će uređivati druge nadležne institucije.

Kada je u pitanju dolazak stranih državljana u BiH odluka o tome će se svakodnevno ažurirati u smislu širenja pandemije na druge zemlje iz kojih je dolazak u BiH sada moguć.

Džaferović napominje da je Predsjedništvo razgovaralo i o mjerama koje se tiču ekonomije i udara na ekonomiju te je zatraženo od svih nadležnih da učine sve kako bi se ublažile negativne posljedice po privredu BiH.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da ne treba umanjivati značajnu opasnost od koronavirusa imajući u vidu činjenicu da su bogatije zemlje ugrožene virusom, a u pitanju je pandemija koja može promijeniti način života.

Podsjetio je da zemlje okruženja zatvaraju granice te je od iznimne važnosti usaglasiti mjere koje će odgovoriti tom izazovu, ali prije svega osigurati zadržavanje budžetske stabilnosti te uvođenje nekih olakšica privrednicima.

Centralna banka trebala bi, napominje, s 10 na pet posto smanjiti stopu obavezne rezerve, čime bi se oslobodila neophodna sredstva za likvidnost banaka i time za podršku privredi i javnom sektoru.

Predložio je da se bankama smanji obavezna stopa rezervi da bi ostalo više novca za građane i privredu kao i da se ukine negativna stopa obaveznih rezervi.

Između ostalih, na sjednici su bili predsjedavajući Vijeća ministra BiH Zoran Tegeltija, ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac kao i federalni premijer Fadil Novalić i premijer bh. entiteta Republika Srpska Radovan Višković.

Na vrh