BiH

PREDSJEDNIK SDA Izetbegović: Ulazimo u živo blato, morat će se zaustaviti ove politike

Ne vjerujem da im je svima žao što smo u ovoj situaciji. Dodik proizvodi ovu situaciju, ne bih rekao da mu je do evropskog puta BiH.

O aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, najavljenoj Rezoluciji o Srebrenici, koja je izazvala pravu pometnju u Srbiji i entitetu Rs, večeras u emisiji “7 PLUS” Hayat televizije govorio je lider SDA Bakir Izetbegović.

– Ne vjerujem da im je svima žao što smo u ovoj situaciji. Dodik proizvodi ovu situaciju, ne bih rekao da mu je do evropskog puta BiH.

Ne bih rekao da se mogu išta dogovoriti – rekao je Izetbegović, komentarišući jučerašnji sastanak u Istočnom Sarajevu, nakon kojeg je najavljen pokušaj dogovora o Izbornom zakonu BiH.

Čelnik SDA dodaje da je bilo pomalo tužno vidjeti šta se sve dešavalo.

– Ne vjerujem da Trojka može i kada bi htjela neke stvari da isporuči. Udar na OHR, što Dodik ultimativno traži – kaže Izetbegović.

Smatra da Trojka neće dalje popuštati zbog izbora koji dolaze i da će pokušati popraviti imidž koji je itekako narušen.

– Ovo je ćorsokak, politika koju vodi Dodik. Ali eto on opstaje na njoj, dobija izbore. Entitet Rs je sve stariji, polako ga vodi u izolaciju, gdje odlazi mladi ljudi, ne idu u Rusiju nego na Zapad.

Ne može se izvući iz tog okvira. Vode nas u živo blato. Narod voli da mu se slaže, da nije bio genocid, ali od laži nema ozdravljenja. Idemo ka jednom krešendu. Morat će se zaustaviti ove politike, mislim da će biti zaustavljene – dodaje Izetbegović.

Govorio je i o predloženoj Rezoluciji u genocidu u Srebrenici i burnim reakcijama u Rs i Srbiji.

– Znaju šta je istina, ali neće da je prihvate. Ovo su bila etnička čišćenja koja su kulminirala genocidom u Srebrenici. Platili su Gideonu, historičaru, da ponudi istinu koja će se njima svidjeti i usvojili su je u NSRs.

S druge strane, imamo ozbiljan rad međunarodnih sudova gdje su profesionalci saslušali hiljade svjedoke i utvrdili istine o genocidu. A oni su dali pare čovjeku da im napiše šta od njega očekuju.

Te politike su dovele srpski narod do NATO udara, do gubitka Kosova, do Haškog suda u kojem im je završilo vojno i političko rukovodstvo – naveo je Izetbegović.

Komentarisao je i posljednje poruke srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

– Vučić je jedno vrijeme, što kažu, mijenjao dlaku, ali vidimo da nije mijenjao ćud. Vidimo onog starog Vučića, koji se ponaša agresivno i šovinistički – naveo je Izetbegović.

Napominje i da se Bošnjaci u Srebrenici trebaju bolje organizovati, jer nisu jedinstveni.

Govoreći o američkim sankcijama, kazao je da smo dio zapadnog svijeta i vrlo jakog bankarskog sektora te da se u BiH neće moći raditi nikakve improvizacije.

– Oni koji dođu na politički udar zapadnih snaga, doći će pod finansijski udar – dodao je Izetbegović u razgovoru za Hayat televiziju.

Na vrh