Glas Tuzlaka

Predsjednik MZ Bukinje Goran Stojak: „MZ Bukinje je u golemoj mjeri zanemarena od strane „gradskog Vijeća“ Tuzla,

Mjesna Zajednica (MZ) Bukinje već desetljećima snosi nesagledive posljedice zbog onečišćenja zraka čiji je glavni tvorac Termoelektrana Tuzla (TE Tuzla). Apsurdna je situacija da još uvijek svi mještani MZ Bukinje u svojim domovima nemaju makar centralno grijanje ako ne primaju nikakvo obeštećenje mada žive preko puta enormnog zagađivača okoliša na čijem teritoriju TE Tuzla odlaže šljaku u obližnjim naseljima, među kojima su šljačišta: Divkovići I, Divkovići II i Hudeč,  sve bivša poljoprivredna dobra koja je TE uništila površine cca 250 hektara (kao 330 nogometnih stadiona), odložila je više od 30 milijuna kubika šljake, ne razmišljajući koje će posljedice snositi ne samo njeni građani, nego šira BH Društvena zajednica. Mada su pojedina šljačišta zatvorena, slabo su sanirana, na kojima mještani pritisnuti glađu obrađuju i takva zemljišta. Uz to, pepeo nastao sasušivanjem površinske tekućine sa deponija raspršuje vjetar te nastaju prave male pješčane oluje (pustinje). Stručnjaci su utvrdili velike koncentracije otrovnih elemenata u šljaci i pepelu zbog onečišćenja zemljišta i neugodnih uvjeta življenja, jer prašina ulazi i u domove, zbog nemogućih uvjeta za život stanovnici sve više iseljavaju, pa od nekadašnjih 513 u Divkovićima danas živi samo 117 ljudi. Zbog strateške važnosti za državu, Federalno ministarstvo dopušta termoelektrani znatno duže prilagođavanje visokim ekološkim standardima zanemarujući utjecaj na zdravlje stanovništva što je nedopustivo po međunarodnim standardima o onečišćenju okoliša.

U prošlom sustavu bivše Jugoslavije nitko nije dizao glas protiv zagađenja okoliša, tj. zaštite vlastitog zdravlja i života u MZ Bukinje, ako je netko i pokušao smatran je neprijateljem države, to se u Tuzli nastavilo i u poraću.

Popisom stanovništva 1961 godine u MZ Bukinje je živjelo  576 (52,27%) Hrvata, 256 (23,23%) Srba, 94 (8,530%) Muslimana i tako redom, dok je 1991 godine prema zvaničnim podacima koji se primjenjuju u svim segmentima života bh Društvene zajednice na teritoriju MZ Bukinje živjelo 285 (32,31%) Hrvata, Srba 70 (7,937%), Muslimana 219 (24,83%), što je jasan pokazatelj da većina mjesta Vijećnika u MZ Bukinje pripada Hrvatima (3) od 7, odnosno najbrojnijoj HDZ BiH Soli na čijem je čelu trenutno Goran Divković Predsjednik Vijeća MZ Bukinje, istrajan i neustrašivi borac za onečišćenje okoliša i ljudska prava zbog čega je u dosadašnjem mandatu bio izložen raznoraznim smicalicama i poniženjima od strane vladajuće tuzlanske kaste samo zato što ne misli isto kao oni (dušebrižnici), čak su ga bili i smijenili s mjesta Predsjednika Vijeća MZ Bukinje, no, zbog ishitrenosti i nezakonitosti ubrzo su bili prinuđeni povući svoju odluku.

I, pored toga, Gojak je ostao odlučan u borbi za onečišćenje okoliša i ljudskih prava sa još većim motivima da stane u zaštitu svojih sugrađana na čijem je čelu bez obzira na vjersku, nacionalnu i drugu pripadnost smatrajući svojom i ljudskom obvezom, jer kaže, svi oni imaju ista prava i dokle god sam na čelu MZ Bukinje zdušno ću se zalagati za njihovo dobro i zaštitu bez obzira kako na to pojedinci gledali, te, nastavlja:

„MZ Bukinje je u golemoj mjeri zanemarena od strane „gradskog Vijeća“ Tuzla, mada se u zadnjih sedam godina dosta pozitivno uradilo zahvaljujući izričito aktivnostima Vijećnika MZ Bukinje  gdje nam najveće probleme stvaraju odlagališta šljake TE Tuzla zbog čega smo sebi dali prioritet osuvremeniti mjesnu ambulantu Bukinje kojoj bi se omogućilo da u svojim prostorijama osnuje službu Hitne pomoći i rad svih 24 sata upravo zbog iznimnih razloga ove i susjednih MZ-a izazvanih onečišćenjem okoliša od strane TE Tuzla i time pružila adekvatnu uslugu našim i sugrađanima MZ-a koje gravitiraju MZ Bukinje i ujedno rasteretili Službu hitne pomoći u Domu zdravlja Tuzla.

                Također smo stavili prioritet da Osnovnu školu (OŠ) Bukinje dovedemo u normalnu funkciju, zamijeniti joj prije svega stolariju staru više od 50 godina koja je već u ruševnom stanju a „grad“ Tuzla nema namjeru bilo što poduzeti na njenoj sanaciji kao ni EP BiH, zatim urediti dvorište i dječija igrališta stara također preko 50 godina za koja nema sluha „gradska“ Uprava, zbog čega ćemo tražiti zajedničku intervenciju Elektro Privrede BiH i „grada“ Tuzla. Njihova je to bruka i dokaz koliko misle o mladom naraštaju naše MZ-e.

                Pored toplifikacije naselja Bukinje, krenuli smo u projekat toplifikacije preostalih dijelova, Hudeča i Rapača i nastojat ćemo realizirati u narednom periodu. Pored svega ćemo tražiti Prijateljsko okruženje, odnosno, direktan ugovor s EP BiH s MZ Bukinje, a, ne da nam netko to nameće. To su naši problemi i moramo ih sami rješavati. Nećemo dozvoliti da izumre MZ Bukinje, mada se na tome sistematski radi već decenijama.

                Shodno iznesenim prethodnim opstrukcijama ostvarenja prioriteta Vijeća MZ Bukinje, očekivati je da će i dalje biti ovakvih i sličnih poteza od strane neistomišljenika koji su protiv svega onoga što potiče od druge političke ili stranačke inicijative. Ali, sve je dobro dok ima ovakvih mladih boraca za ljudska prava poput Predsjednika Vijeća MZ Bukinje Gorana Stojaka, što daje nadu za bolju budućnost mladog naraštaja i njihov opstanak na ovim prostorima koji moraju preuzeti stvar u svoje ruke i trasirati put Bosne i Hercegovine u Europsku Uniju!  

 

Anto Šimić Čiko


Komentari
Na vrh