Politika

Predrag Kojović: Dok političari iz RS-a idu u Rusiju, građani im bježe na Zapad

Delegacija Narodne skupštine Republike Srpske na čelu sa Nenadom Stevandićem posjetila je sjednicu ruske Dume na kojoj je primila pohvale o odnosima rukovodstva ovog entiteta prema ruskoj agresiji na Ukrajinu. Tim povodom reagovao je Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u Parlamentu BiH.

“Posjeta mjestu s kojeg je odobreno ubijanje civila u Ukrajini i komadanje njenog teritorija s ciljem da bi se tome dala podrška, čin je koji trajno sramoti Narodnu skupštinu RS-a kao i sve političare koji su bili u posjeti. Naravno, ova posjeta izraz je kontinuiteta srpske nacionalističke politike u BiH koji je svoj vrhunac dosegao odlikovanjem koje je Milorad Dodik dodijelio Putinu čime je tog diktatora želio postaviti kao vrijednosni orijentir svim građanima u Republici Srpskoj.

U tome, naravno, ni on, kao ni delegacija NSRS-a neće uspjeti. Građani RS-a nažalost odlaze u inostranstvo, ali niko u Rusiju. Njima su orijentir zapadne demokratije. Umjesto da grade takvo društvo ovdje, utemeljeno na liberalnim vrijednostima, oni od RS-a žele da naprave rusku guberniju izoliranu od civiliziranog svijeta.

Malo je političara na svijetu koji su spremni do te mjere štetiti vlastitom narodu kao što je to slučaj s političarima iz RS-a, a njihov podanički odnos prema Rusiji pokazuje neizmjerivost te štete i u ekonomskom i u kulturnom i u demografskom smislu.”

Na vrh