Politika

Predmet Junuzović Kopex i RMU Đurđevik: Donesena osuđujuća prvostepena presuda

Predmet Junuzović Kopex i RMU Đurđevik: Izrečene kazne zatvora za tri optužena, novčana kazna za pravno lice Junuzović kopex i oduzimanje koristi pribavljene krivičnim djelom istoj firmi.

Vijeće Kantonalnog suda Tuzla je po optužnici Kantonalnog tužilaštva TK donijelo osuđujuću prvostepenu i nepravosnažnu presudu za Adnana Šabića (58)-bivšeg direktora RMU Đurđevik i izreklo mu kaznu zatvora u trajanju od šest (6) godina. Također, izrečene su i kazne zatvora od po tri (3) godine za Esada Hodžića (70)-bivšeg šefa službe za komercijalne poslove Rudnika i Nermina Alića (49)- bivšeg rukovodioca sektora trgovine na veliko u firmi Junuzović kopex Lukavac, te novčana kazna u iznosu od 100.000 KM firmi Junuzović kopex Lukavac.

Podsjećamo, optužnicom Kantonalnog tužilaštva TK se Adnan Šabić, Esad Hodžić, Nermin Alić i pravno lice Junuzović kopex terete za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja a vezano za zloupotrebe prilikom nabavke i prodaje od firme Junuzović kopex veće količine dizel goriva Rudniku tokom 2006. godine.

Prvostepenom presudom se od pravnog lica Junuzović kopex Lukavac oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od oko 740.000 KM, po pravosnažnosti presude.

Također, Šabiću je izrečena sigurnosna mjera zabrane obavljanja poziva ili dužnosti odgovorne osobe na bilo kojoj poziciji u javnim preduzećima u BiH u periodu od tri (3) godine, saopćeno je iz Tužilaštva TK.

Na vrh