Predložen jednomjesečni pritvor osumnjičenima za prisiljavanje djece na prosjačenje

19.02.2021. 


Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona predložilo je sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla određivanje jednomjesečnog pritvora za Šabana Salčinovića (49), Halila Salihovića (43), Berisu Džinić (42), Ibru Džinića (44), Almira Muharemovića (49) i Jasmina Mujakića (45), zbog postojanja osnovane sumnje da su u grupi koju je vodio Salčinović počinili krivično djelo organizovana trgovina ljudima, a vezano za iskorištavanje djece i njihovu radnu eksploataciju radi prisilnog prosjačenja.

Oni su osumnjičeni da su u grupi za organizovani kriminal u periodu od 2017. do kraja 2020. godine više djece uzrasta od četiri do 14 godina prisiljavali na prosjačenje, koristeći njihovu nedovoljnu duševnu razvijenost, položaj bespomoćnosti i nemogućnost djece da pruže otpor, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Djecu bi budili u ranim jutarnjim satima, bez obzira na vremenske prilike, prevozili na različite lokacije u više od 25 mjesta u Tuzlanskom kantonu ili drugim dijelovima BiH, nadzirali ih tokom prosjačenja, te su djeca članovima ili organizatoru grupe morali predavati iznose novca koji su se kretali od 40 KM do 150 KM dnevno. Pri tome su djeca bila izložena svim vremenskim uvjetima, neadekvatno obućena i odjevena, gladna i stalno pod prijetnom upotrebe fizičke sile prema njima, ili su ih i tukli i vrijeđali.

Nakon višemjesečne istrage Sektora kriminalističe policije MUP-a TK i Tužilaštva, osumnjičeni su lišeni slobode, obavljena je kriminalistička obrada te su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene. U ovom predmetu su u toku brojne istražne radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti vezane za ovu organizovanu grupu, kao i okolnosti o broju djece koja su bila uključena u prisilno prosjačenje.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!