Aktuelno

Predizborna drama u Turskoj: Ince odustao od kandidature, Kilicdaroglu optužio Rusiju za lažne snimke

Predsjednički i parlamentarni izbori održat će se u Turskoj za dva dana i politička drama u toj zemlji je dosegla vrhunac.

Kako javljaju agencije, predsjednički kandidat Muharem Ince, kojem su ankete davale između pet i deset posto osvojenih glasova na predstojećim subotnjim izborima, povukao se iz utrke nakon što se na internetu pojavio njegov snimak tokom seksa, kao i drugi snimci koji ga diskredituju.

 

Ince tvrdi da je snimak lažan, nastao korištenjem „deep fake“ tehnologije i da je orginalni video preuzet sa izraelske porno stranice.

Ince je objavio svoju odluku nakon što je bio na meti internetske kampanje koja je uključivala slike na kojima se susreće sa ženama i vozi se okolo u otmjenim automobilima, javio je AFP.

„Ponudio sam Turskoj treću opciju, treći put. Nismo uspjeli na ovaj način”, kazao je Ince povlačeći kandidaturu.

Učešće Incea na izborima garantovalo je drugi izborni krug u trci za predsjednika, pokazivale su ankete. Ince je oko sebe okupljao, uglavnom, mlađe glasače. Nije jasno na čiju će se stranu svrstati ti birači, a Ince ih do sada nije pozvao da glasaju ni za Recepa Tayyipa Erdogana niti za glavnog opozicionog kandidata Kemala Kilicdaroglua.

Njegovo povlačenje moglo bi dovesti do toga da Turci dobiju predsjednika već u prvom izbornom krugu.

 

 

Kilicdaroglu optužio Rusiju za lažne snimke

„Dragi ruski prijatelji“, poručio je Kilicdaroglu na Twitteru i dodao: „Vi stojite iza montaža, zavjera, deep fake snimaka i snimaka koje su jučer pokazane u ovoj zemlji”, ne iznoseći detalje.

„Ako želite naše prijateljstvo nakon 15. maja, maknite ruke s turske države. I dalje smo za saradnju i prijateljstvo“, rekao je nakon što se njegov bivši saradnik Ince povukao iz predsjedničke utrke u kojoj je Kilicdaroglu ostao sa Erdoganom i Sinanom Oğanom kome ankete ne daju nikakve šanse za pobjedu.

 

Patria

Na vrh