Politika

Praznine u Odluci visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini

Odlukom visokog predstavnika, kojom je izmijenjen Ustav Federacije BiH  utvrđen je i rok za imenovanje vlade FBiH.

No, kako upozoravaju pravni stručnjaci, tačnije Enver Išerić nametnutom odlukom nisu definisane precizne stvari.

“Utvrđen je rok, ali nije do kraja i precizno propisano šta se dešava ukoliko to predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH ne urade u propisanom roku ili ako Predstavnički dom ne potvrdi tu odluku. To je posebno problematično zbog toga što ovom odlukom nije utvrđen rok u kojem Predstavnički dom treba potvrditi odluku o imenovanju vlade Federacije.

Ostale izmjene Ustava Federacije doprinijet će efikasnijoj implementaciji izbornih rezultata i ukupnom funkcioniranju Parlamenta Federacije BiH”, smatra Išerić.

Podsjećamo, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt donio je odluku o povećanju broja delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH), s ciljem da poboljša funkcionalnost ovog entiteta i osigura blagovremenu provedbu rezultata izbora održanih 2. oktobra 2022. godine.

Odluka o Domu naroda je jedna od nekoliko u “paketu mjera” koje je predstavnik međunarodne zajednice u BiH Schmidt opisao kao mjere funkcionalnosti koje će spriječiti blokade entiteta FBiH, a donio ih je samo sat vremena nakon zatvaranja biračkih mjesta, u nedjelju 2. oktobra.

Suština odluka visokog predstavnika tiče se rokova za formiranje vlasti u Federaciji BiH.

Odluka o Domu naroda FBiH podrazumijeva da svaki od klubova konstitutivnih naroda BiH, Srbi, Hrvati i Bošnjaci, ima po 23 delegata, umjesto dosadašnjih 17.

Delegati u ovom domu federalnog Parlamenta biraju se u kantonalnim skupštinama, dok se zastupnici u Zastupničkom domu FBiH biraju direktno glasovima građana.

Prema Schmidtovoj odluci, svaki konstitutivni narod u svakom kantonu će imati mogućnost da ima barem jednog predstavnika u Domu naroda, ako je izabran u tom kantonu.

Komentari
Na vrh