Praznik za ljubitelje knjige: BKC TK najavljuje književne večeri i promocije tri naslova

12.05.2021. 


U drugom dijelu mjeseca maja, te početkom juna, Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona je pripremio tri zanimljive promocije knjiga i književne večeri, koje će zasigurno privući veliku pažnju ljubitelja pisane riječ i u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.
Prva je na programu 21. maja 2021. u 18 sati, a radi se o promociji romana “Staza mrkog medvjeda 1463.” autora Mehmeda Đedovića.
Radi se o romanu koji dolazi iz pera višestruko nagrađivanog pisca, koji svojim novim naslovom potvrđuje da je s razlogom za svoj prethodni istorijski roman “Legionar” dobio dvije najprestižnije nagrade u Bosni i Hercegovini: Godišnju nagradu društva pisaca i Nagradu Skender Kulenović.
“Staza mrkog medvjeda 1463.” je historijska priča ispričana savremenim jezikom i odvija se kao na traci dobro režiranog filma o bosanskoj prošlosti. Đedović otkriva ponore ljudske duše vodeći svoje likove putem punim opasnosti, kroz avanture koje čitaoca drže prigrljenog uz knjigu, u napetosti, te im nudi neočekivana putovanja i dinamičnu radnju
Književno veče sa Abdulahom Sidranom i promocija njegove knjige “A Nurija veli” održat će se 27. maja 2021. godine u 18 sati.
Bosanskohercegovački pjesnik, prozaik i filmski scenarista, kojeg ne treba posebno predstavljati, za knjigu “A Nurija veli” ističe da je izbor njegovog aktivnog učestvovanja na društvenim mreža ili kako kaže “fejsbučarenja” posljednjih godinu-dvije dana i nju nije moguće žanrovski odrediti.
Knjiga je i klasičnom smislu, najbliže tradiciji spisateljskog Dnevnika… Zapisi o svakodnevnici, onako kako teku naši dani, i kako ih doživljava jedan pjesnik i povremeni komentator društvenih zbivanja.
– Ja sam na FB kreirao lik narodnog filozofa Nurije, koje sam ime namjerno odabrao kao počast onome Nuriji što je, pod četničkim snajperima džogirao kroz Sarajevo 92-95. Neka domaća kombinacija Don Kihota i Sančo Panse… Prevrće narodne poslovice, veliki ters, ali ga FB raja zavoljela toliko da su mi znali slati poruke, ako Nurija izostane koji dan: “E, gdje nam je Nurija, mi jutarnju kafu ne počinjemo piti dok ne vidimo šta nam je Nurija za taj dan smislio.” – istakao je Sidran govoreći o knjizi koja će zahvaljujući tuzlanskom BKC-u biti bliže predstavljena i ovdašnjoj publici.
Treća zakazana promocija  je ona na kojoj će biti predstavljen roman “Adem praotac u nama” autora dr. Nezira Halilovića, a koja je na programu 3. juna 2021. godine u 19 sati.
Roman “Adem praotac u nama” nas povezuje sa historijskim činjenicama vezanim za porijeklo ljudskog roda, u kojem nas autor podsjeća da se određene sudbine ponavljaju od vremena postanka prvog čovjeka i žene.
Dr. Nezir Halilović je profesor na IPF u Zenici i šef odjela za vjeronauku u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH.  Autor je, koautor i prevodilac više djela, a dio je uredništva časopisa za javnu, kulurnu i duhovnu afirmaciju „Novi horizonti“.
Sve promocije će se u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama, održati u Plavoj sali JU BKC Tuzlanskog kantona u Tuzli.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!