Aktuelno

Praznik sevdalinke u Tuzli

Ove godine po 11. put održava se Festival „Sevdalinko u srcu te nosim“, manifestacija čija je glavna namjera očuvanje pjesme sevdalinke u izvornom obliku te njegovanje tradicionalnih vrijednosti našeg podneblja.

Organizator, Udruženje Muzičkih Umjetnika Tuzla iz godine u godine daje ovom Festivalu jednu novu vrijednost. Tako je prošle godine po prvi put održano takmičarsko veče pjesama koje su napisane u duhu sevdalinke, a ove godine isto po prvi put održaće se takmičenje harmonikaša sa prostora cijeloga Balkana u interpretiranju ovih kompozicija.

Organizatori Festivala takođe su prije nekoliko godina pokrenuli i inicijativu za upis sevdalinke na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva, te se nadaju da će ova inicijativa uskoro i zvanično biti potvrđena. Udruženje inače tokom čitave godine intenzivo radi na promociji pjesme sevdalinke na području cijeloga našeg regiona. Prošle godine održan je koncert sevdalinki u Podgorici, a ove 03. apila u Sava centru, koncert „Sevdah u Beogradu“ uz učešće istaknutih interperetatora iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i Sjeverne Makedonije, a do kraja godine planirano je da se održi još par koncerata.

SBG - Izvođači svi

Izvođači na sceni Sava centra

 

Festival „Sevdalinko u srcu te nosim“ ove godine se traje tri dana. Prvoga dana 17.juna je takmičenje harmonikaša, drugoga (18.06.) je takmičarsko veče novih kompozicija napisanih u duhu sevdalinke, dok je trećeg dana (19.06.) planirano sada već tradicionalno revijalno veče, na kojem će neke od najvećih estradnih zvijezda izvesti svoje omiljene sevdalinke. Festival se kao i prethodnih godina održava u velikoj sali BKC-a Tuzlanskog kantona u Tuzli, a ulaz na sve događaje  je besplatan s tim što za revijanu veče zbog prevelikog interesovanja je potrebno izvršiti rezervaciju mjesta na broj marketinga BKC-a – 035 311 070

Glavna nagrada Festivala, koja se dodjeljuje pobjedničkoj kompoziciji koja će biti izvedena na takmičarskoj noći, od ove godine nosi ime Safeta Isovića, po mnogima najuspješnijeg izvođača bosanskohercegovačke sevdalinke svih vremena.

 

izvođaci revijalna noc

Treće revijalne noći Festivala publici će se između ostalih predstaviti i Halid Bešlić, Snežana Đurišić, Nedeljko Bilkić, Merima Njegomir, Nihad Alibegović, Ringo Hamidović, Kemal Hasić … te mnogi drugi izvođači sevdalinke.

Organizaciju ovog, jednog od najvažnijih kulturnih događaja u BiH podržali su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Grad Tuzla i Vlada TK-a dok je pokrovitelj Državna komisija Bosne i Hercegovine sa saradnju sa UNESCO-m.

 

Na vrh