BiH

PRAVOSUĐE I POLITIČKI PROJEKTI Vidović: Sudija koji je potvrdio ‘Dobrovoljačku’ danas je presudio Novaliću

U Sudu BiH danas je Sudsko vijeće, kojim je predsjedavao Branko Perić, izreklo presudu u aferi “Respiratori”. Podsjećamo upravo je sudija Perić izdvojio mišljenje na osuđujuću presudu.

Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić su proglašeni krivima.

 

Kako je obrazložio Perić koji je izdvojio mišljenje tokom izricanja presude, Fadil Novalić osuđen je na četiri, Fahrudin Solak na šest, a Fikret Hodžić na pet godina zatvora. Krivim je proglašena i Hodžićeva “Srebrena malina”, kompanija putem koje je nabavljeno 100 respiratora. “Srebrena malina” mora platiti 200.000 KM kazne.

Vasvija Vidović jasno je kazala da je ovo vrlo ozbiljna situacija.

„Ovdje se radi o jednom političkom projektu. Od momenta hapšenja pa do danas redom su davali izjave Marinko Čavara, Čović, HNS. Zamislite HNS je postavljao i sam davao kvalifikacije događaju, potom Elmedin Konaković, Forto, na kraju Nikšić. Potom kao što ste mogli čuti od predsjedavajućeg vijeća, ambasada SAD-a. To je žalosno, i pokazalo je strašnu zainteresiranost da se predmet ovako završi. Zašto je to tako pokazat će vrijeme. Zabrinuta sam za stanje u pravosuđu“, kazala je Vidović.

Dodala je da ono što se čulo od sudije koji je izlagao mišljenje većine se u potpunosti ne slaže sa onim što je Perić pročitao kao izreku.

„Uveo je odjednom Asima, koji uopće nije bio u optužnici. Kako god presuda nije pravosnažna, mi ćemo uložiti žalbu“, kazala je Vidović.

Dodala je da je zabrinuta stanjem pravosuđa.

„Činjenica je da sa Općinskog suda ovdje dolaze sudije ili sudije koje nemaju nikakvog iskustva u krivičnim procesima. Hoću da kažem da je to onaj isti sudija koji je potvrdio optužnicu za Dobrovoljačku (Braco Stupar), nakon tri odluke međunarodnih sudova, nakon Suda u Hagu, onog u Londonu i Beču, rekla je Vidović.

Na pitanje zašto Fadil Novalić nije došao na izricanje presude kazala je da je imao neodložnih obaveza, a da stranke nisu obavezne doći na izricanje presude.

Na vrh