BiH

Pratite UŽIVO sjednicu Parlamenta FBiH

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj treba da se zastupnicima prezentira informacija predsjednice Federacije Bosne i Hercegovine Lidije Bradare o prijedlogu za imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine održava se danas u Sarajevu.

16:26 – Zastupnica SDA Melika Mahmutbegović je poručila

16: 24 – Zastupnik Arnel Isak tokom diskusije poručio je da od danas djeluje kao samostalni zastupnik i da napušta NES.

16:21 – Zastupnik Naše stranke Damir Nikšić je pozvao zastupnike da se nađu “na pola puta barem zbig Deklaracije koju je predložila SDA”.

 

16:10 – Nakon jednosatne pauze nastavljena je sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, na kojoj bi se trebala razmatrati informacija predsjednice Federacije Bosne i Hercegovine Lidije Bradare o prijedlogu za imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

 

– Da li mi danas imamo informaciju ili odluku? Prema onome što smo dobili imamo samo odluku. Takva odluka je suprotna Ustavu i nije se trebala naći na današnjoj sjednici. Ovo nije prvi put da kao rukovodstvo Doma kršite zakone, poslovnik, a sada evo i Ustav. Danas mi kao parlament treba da raspravljamo o nečemu što je neustavno – upozorio je zastupnik SDA Nezir Pivić koji je pozvao rukovodstvo Doma da povuče ovu tačku dnevnog reda.

Podsjetio je da je već kršen Poslovnik prilikom usvajanja amandmana na budžet i imenovanja rukovodstva Doma.

– Ova tačka dnevnog reda nije tačna. Odgovornost vas kao rukovodstva će postojati za sazivanje ove sjednice, a za koju smo iz medija saznali da se održava. Nemojte da se ovdje igramo politike, budite ozbiljni i odgovorni prema građanima – upozorio je Pivić, te pozvao dopredsjedavajuću Edinu Gabelu koja vodi današnju sjednicu da ovu tačku povuče sa dnevnog reda.

Gabela mu je replicirala kazavši da je šef Kluba zastupnika SDA Mirsad Zaimović bio na Kolegiju i podržao ovakav dnevni red. Zaimović je uzvratio i kazao da je rečeno da će dnevni red biti informacija i tri tačke, te da Gabela nije bila korektna u prenošenju onoga što je on rekao na sjednici Kolegija.

 

Zastupnik DF-a Sanel Kajan je kazao da to o čemu se treba raspravljati nije odluka i da nije ustavna.

– Možemo diskutovati, primiti informaciju k znanju. Gospođa Bradara zastupa interesa stranačkih nalogodavaca iz HDZ-a. HDZ bi da nastavi da drži ponovo finansije i pravdu. Ovih dana HDZ-ovi stranački bilteni i novinari-analitičari su najavili treći entitet. Ovo što danas imamo neku odluku je privatna želja, a ne ustavna odluka o imenovanju Vlade FBiH – upozorio je Kajan, koji je čestitao građanima Sarajeva dan oslobođenja od fašizma uz nadu da će i njegov Mostar dočekati taj dan.

Elvir Karajbić, zastupnik SDP-a je kazao da se treba utvrditi dnevni red, te da bilo kakve diskusije koje se ne tiču intervencije na dnevni red nisu u skladu sa Poslovnikom.

 

– Prekršili ste predsjedavajuća član 118. Niste pitali zastupnike da li neko ima prijedlog za dopunu dnevnog reda. Prekršili ste i član 99. Imenovanje Vlade ili rasprava zašto ili nije imenovana Vlada moglo se uraditi na drugi način. Povucite ovu tačku dnevnog reda jer nije u skladu sa Poslovnikom – kazao je zastupnik SDA Salko Zildžić.

Nakon toga uslijedila je burna rasprava, a Gabela je “zbog prijetnji Zildžića da će joj ugasiti mikrofon” odredila petominutnu pauzu dok se situacija ne smiri.

Na vrh